Marcel Ciolacu, președintele PSD, a lansat noi critici către Guvernul Orban, pe care l-a acuzat de o „lipsă cronică de specialiști”. Liderul social-democraților susține că „toate deciziile Guvernului nu au ținut cont de părerile specialiștilor și au fost luate numai prin prisma unui interes politic și electoral”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Noi considerăm că lipsa cronică de specialiști în actualul Guvern este cea mai mare problemă a României și a guvernului PNL condus de Ludovic Orban. Toate deciziile Guvernului nu au ținut cont de părerile specialiștilor și au fost luate numai prin prisma unui interes politic și electoral. Scenariul roșu, cu care se confruntă astăzi Bucureștiul, dovedește acest lucru și lipsa totală de soluții mai ales în ceea ce privește prevenirea răspândirii pandemiei. Ne aflăm în fața celei mai mari crize sanitare – și din punctul nostru de vedere și al specialiștilor din Partidul Social Democrat, și una dintre cele mai mari crize economice. Noi, Partidul Social Democrat, vom continua pe calea noastră. Scenariul roșu, cu care se confruntă astăzi Bucureștiul, dovedește acest lucru și lipsa totală de soluții mai ales în ceea ce privește prevenirea răspândirii pandemiei. Ne aflăm în fața celei mai mari crize sanitare – și din punctul nostru de vedere și al specialiștilor din Partidul Social Democrat, și una dintre cele mai mari crize economice”, a declarat Marcel Ciolacu.
Președintele PSD a anunțat căLeonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureş, s-a înscris în partid și va fi pe listele social-democraților la alegerile pentru Parlament.
„Noi, Partidul Social Democrat, vom continua pe calea noastră și astăzi doresc să vi-l prezint pe (…) rectorul Facultății UMF din Târgu Mureș. Un specialist în dublă calitate, atât de rector, cât și de medic primar ATI. Domnule profesor, vă mulțumesc că ați răspuns invitației mele și a domnului profesor Dâncu, și sper ca în viitorul Parlament să dați culoare legislației atât din domeniul medical, cât și din domeniul Educației”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Vestea vine în contextul în care, anterior, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, și Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, au fost anunțați și ei drept candidați pe listele PSD pentru alegerile parlamentare.
„Un specialist nu poate face nimic, dar mai mulți specialiști, din toate partidele politice, pot face foarte mult. Pentru că noi avem niște domenii tehnice, elaborăm legislație în Parlamentul României, iar consecințele și modul aplicării acestei legislații se resimt foarte mulți ani. Atunci, pentru zona Sănătății, avem niște datorii, dacă vreți. Cea mai mare datorie este reprezentată de celebra Lege 95, care reglementează întreg domeniul sanitar. Sunt nu mai puțin de 17 titluri în acea lege. Această lege elaborată în urmă cu 14 ani a suferit vreo 2.000 de amendamente, deci practic este altă lege decât cea care a fost inițial votată. Noi avem nevoie în momentul de față de câteva legi, care să reglementeze domenii esențiale. Legea sănătății publice (n.r. – unul dintre exemple), modul de organizare a sănătății publice, funcționarea sănătății publice, poate regionalizarea sănătății publice. Toate lucrurile acestea sunt foarte important să fie realizate în Parlamentul României, că până la urmă Parlamentul legiferează, și cred că eu pot contribui, dar bineînțeles nu numai eu, la elaborarea unei legislații care să fie și modernă, și aplicabilă, și utilă, și folositoare țării noastre”, afirma Alexandru Rafila, în direct pe B1 TV, unde a confirmat că va deschide lista PSD București la alegerile pentru Camera Deputaților.
La rândul său, Adrian Streinu-Cercel a afirmat că „specialişti trebuie să fie nu numai la nivelul spitalelor, dar şi acolo unde se fac legile care se vor aplica la nivelul spitalelor”.
„Va trebui să recreionăm sistemele sanitare, inclusiv sistemul sanitar romanesc, şi de la nivelul Institutului nu pot face acest lucru, dar de la nivelulParlamentului da şi o voi face cu tot dragul pentru români”,a spune managerul Institutului Matei Balș.
Întrebat dacă va demisiona de la conducerea Institutului „Matei Balş”, Streinu-Cercel a răspuns:„Nu consider că e normal să demisionez pentru că la «Matei Balş»sunt pacienţi internaţi care au nevoie de suportul meu ca specialist”.