MAE, despre votul în diaspora: Persoanele cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la orice secție din afară / Persoanele cu risc crescut la forme grave de COVID-19 pot solicita acces prioritar / Program preungit dacă sunt cozi (VIDEO)

MAE, despre votul în diaspora: Persoanele cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la orice secție din afară / Persoanele cu risc crescut la forme grave de COVID-19 pot solicita acces prioritar / Program preungit dacă sunt cozi (VIDEO)
Foto: Inquam / Octav Ganea

Iulian Ivan, Reprezentantul cu Însărcinări Speciale pentru Procese Electorale din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, a făcut mai multe precizări despre alegerile parlamentare din perspectiva votării în străinătate, care va începe oficial vineri, 4 decembrie, la ora 20 (ora României), „prima secție care se va deschide fiind cea din Auckland, Noua Zeelandă”.

Iulian Ivan (MAE), despre votarea în străinătate la alegerile parlamentare

„După cum știți, în cursul zilei de mâine, 4 decembrie, va începe votarea în străinătate, prima secție care se va deschide fiind cea din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 20, ora României. Suntem pregătiți pentru a ne asigura că procesul de vot va decurge în cele mai bune condiții în străinătate. Aș vrea, de asemenea, să reamintesc faptul că Ministerul Afacerilor Externe, potrivit legislației în vigoare, asigură sprijinul logistic pentru Biroul electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, activitățile de coordonare a desfășurării efective a procesului de votare în străinătate fiind asigurate de Biroul electoral de circumscripție”, a spus oficialul MAE.

Referitor la lista secțiilor de votare din străinătate, Iulian Ivan a declarat: „După cum am anunțat deja public, Ministerul Afacerilor Externe organizează un număr de 748 de secții de votare. Menționez că aceste secții îndeplinesc toate condițiile de sănătate privind respectarea măsurilor de prevenire a infectării COVID-19. (…) În ceea ce privește acest număr de 748 de secții de votare, vreau să reiterez faptul că față de alegerile parlamentare anterioare, din anul 2016, când au fost organizate 417 secții de votare, anul acesta am propus organizarea a 331 de secții de votare în plus”.

„În funcție de evoluția pandemiei, care nu poate fi anticipată, conform comunicărilor oficiale ale autorităților din statele de reședință, este posibil ca în anumite situații să existe restricții în ceea ce privește circulația și întrunirile publice. În acest sens, ministrul Afacerilor Externe a solicitat misiunilor diplomatice să contacteze autoritățile competente din statele de reședință și să facă demersuri pentru a asigura că cetățenii români care se deplasează către / de la secțiile de votare din țara sau regiunea respectivă în vederea exercitării dreptului de vot sau pentru a participa la activităție Birourilor electorale vor fi exceptați de la eventualele restricții de circulație. Astfel, misiunile noastre diplomatice au pregătit atât modele ale declarațiilor pe care alegătorii români trebuie să le aibă asupra lor în unele state în care sunt în vigoare restricții de circulație după o anumită oră, cât și dovezi specifice care să ateste faptul că aceștia se deplasează în vederea participării la procesul electoral”, a mai spus Iulian Ivan.

El a mai adăugat că „un membru al secției de votare va monitoriza fluxul de alegători și va permite accesul în secția de votare a unui număr limitat de alegători în scopul prevenirii formării de aglomerări. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19, persoane în vârstă de peste 65 de ani, persoane care suferă de o boală cronică, dar și alte categorii de persoane vulnerabile, precum femei însărcinate, persoane cu dizabilități, familii cu copii, pot solicita acces prioritar în secția de votare. De asemenea, în situația în care la ora 21, ora locală mai există alegători în localul secției de votare sau la rând, în fața sediului acesteia, li se va permite să își exercite dreptul de vot până la ora 23:59, ora locală. De asemenea, un lucru foarte important, doresc să precizez că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`