S-a dat startul votului pentru alegerile parlamentare 2020. Secțiile de votare de pe teritoriul României s-au deschis duminică, la ora 7.00, iar cei peste 18 milioane de cetățeni înscriși pe listele permanente sunt așteptați la urne pentru a-i alege pe cei 329 de deputațiși 136 de senatoripentru următorii patru ani. 7.136 de candidaţi s-au înscris în cursa electoală. La nivel național au fost organizate peste 18.000 de secții de votare. La fel ca alegerile locale din 27 septembrie, scrutinul legislativ din 6 decembrie are loc în condiții speciale impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Atât alegătorii, cât și membrii secțiilor de votare trebuie să respecte reguli stricte de protecție sanitară pentru ca procesul electoral să se desfășoare în condiții de siguranță.
Procesul de votare a început, așadar, duminică, la ora 7.00, secțiile urmând a fi deschise până la ora 21.00. Cetățenii care la ora 21.00 se află în interiorul secțiilor de votare sau stau la rând în afara lor pot să voteze și după această oră, însă nu mai târziu de ora 23.59.
Alegătorii pot vota și în altă localitate decât cea în care au domiciliul, cu condiția să aibă viză de flotant sau dacă localitatea respectivă se află în același județ cu cea de domiciliu. Cetățenii cu drept de vot își pot exprima opțiunea electorală în baza unuia dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.
Autoritățile anunță că este permisă votarea și în baza unui act de identitate a cărui valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020.
Având în vedere că alegerile parlamentare din acest an au loc în plină pandemie de COVID-19, pentru desfășurarea procesului electoral în condiții de siguranță sanitară a fost stabilit un set de reguli. Astfel, purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, este obligatorie; alegătorii trebuie să păstreze o distanță de cel puțin un metru unii față de ceilalți atunci când se prezintă la vot; la intrarea în secțiile de votare, cetățenilor li se va măsura temperatura, după care aceștia vor trebui să-și dezinfecteze mâinile. Personalul din secțiile de votare trebuie să se asigure că procesul electoral se desfășoară în așa fel încât în încăperea unde se votează să nu fie prezenți, simultan, mai mult de cinci alegători.
Alegătorul va fi cel care își va plasa actul de identitate în suportul terminalului informatic care înregistrează datele de identificare. De asemenea, pentru a fi identificat de către membrii biroului electoral, alegătorul trebuie să își îndepărteze pentru scurt timp masca de protecție. Pentru a evita contactul cu obiectele folosite de foarte multe persoane, votantul poate veni cu propriul pix cu care să semneze lista electorală. După ce și-a exprimat votul, alegătorul își va aplica singur timbrul autocolant sau ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe actul de indentitate. Dezinfectarea mâinilor este obligatorie și la ieșirea din secția de votare.
Persoanele care în ziua votului se află în izolare sau carantină pot vota prin intermediul urnei mobile.
De asemenea, locuitorii zonelor plasate în carantină se pot deplasa la secțiile de votare fără a avea asupra lor o declarație pe propria răspundere.
În diaspora, procesul de votare la alegerile parlamentare 2020 se desfășoară pe parcursul a două zile. Primele secții au fost deschise vineri la ora 20.00, ora României, în Noua Zeelandă. Votul în străinătate se va încheia luni dimineață, la ora 7.00, ora României, ultimele secții care se vor închide fiind cele de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.