Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a precizat duminică dimineață că fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot va fi aspru pedepsită.
Mai exact, fapta se va sancționa cu o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.
„Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.200 şi 3.000 de lei.
Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare”, a precizat Dajbog, într-o declaraţie de presă la sediul MAI.
De asemenea, persoanele care continuă propaganda electorală sau sfătuiesc alegătorii la sediul secţiilor de votare sau în împrejurimi cum sau pe cine să voteze vor primi o amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.
Și împiedicarea, prin orice mijloace, a dreptului de a alege pe cineva se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeaşi pedeapsă este valabilă şi pentru oferirea de bani, bunuri sau alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
Totodată, persoanele care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate fals sau cu un buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dpă caz, şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Aceeaşi pedeapsă va primi și persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.
Purtătorul de cuvânt al MAI a explicat că pentru ziua de 27 septembrie, ziua alegerilor, au fost mobilizați peste 43.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri.
„La nivelul Ministerul Afacerilor Interne au fost îndeplinite toate sarcinile legale, stabilite în competența MAI, pentru desfășurarea alegerilor locale în condiții de legalitate și de siguranță.
Pentru ziua alegerilor, MAI a mobilizat peste 43.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri, dintre aceștia 20.243 vor fi responsabili cu menținterea ordinii publice la cele 18. 794 de secții de votare.
Având în vedere amploarea activităților organizate în contextul procesului electoral în contextul pandemiei de COVID-19, dispozitivul de siguranță și ordine publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri, pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.
Vă reamintesc că MAI a modificat procedura pentru acordarea vizelor de reședință, iar la nivel național au fost demarate activități în teren, pentru verificare respectării condițiilor de acordare a acestora. În ziua votului vor fi organizate filtre rutiere în toată țara, pentru a preveni turismul electoral. Pe timpul campaniei electorale, efectivele MAI au fost la datorie”, a explicatMonica Dajbog.