Ce se va întâmpla cu alegătorii depistați cu febră la intrarea în secțiile de votare: Explicațiile unui secretar de stat din Ministerul Sănătății (VIDEO)

Ce se va întâmpla cu alegătorii depistați cu febră la intrarea în secțiile de votare: Explicațiile unui secretar de stat din Ministerul Sănătății (VIDEO)
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele depistate cu simptome specifice infecției cu noul coronavirus la triajul făcut la intrarea în secțiile de votare își vor putea exprima opțiunea electorală urmând a parcurge un circuit separat de cel destinat celorlalți alegători. Precizările au fost făcute de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Bună, România”, cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir. Explicațiile vin în contextul în care, recent, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că „persoanele care se vor prezenta la alegeri şi vor avea simptomatologie (…) vor avea prioritate şi vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru”.

Secretarul de stat Andrei Baciu, despre persoanele depistate cu simptome de COVID-19 la secțiile de votare

”Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Afacerilor Interne a definit regulile pentru desfășurarea campaniei electorale. Legat de ziua votului, aceste reglementări au fost analizate și vor fi publicate în cel mai scurt timp.

Aici putem vorbi de trei tipuri de situații: vorbim de pacienți care sunt confirmați și se află în spital sau de pacienți care sunt în izolare sau carantină. Evident, pentru acești pacienți soluția este aceea a urnei mobile.

Când ajungi într-o secție se face triajul, cum se face în toate instituțiile. Dacă se descoperă că ai febră, un lucru pe care nu-l simți, (…) se va organiza un circuit special, astfel încât în respectiva cabină să intre doar pacienții cu această simptomatologie. Aceasta va fi cea mai apropiată locație de ușă astfel încât să intre și să iasă cât mai repede, vor avea prioritate, vor fi condiții speciale”, a declarat Andrei Baciu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Andrei Baciu: Tot ceea ce înseamnă responsabilitatea gestionării situației epidemiologice revine primăriilor

Întrebat dacă în acest comtext nu ar fi un moment oportun pentru organizarea mai multor secții de votare, secretarul de stat din Ministerul Sănătății a răspuns: ”Cred că este un moment foarte oportun pentru o astfel de discuție. Este foarte important să putem exercita acest proces esențial al democrației, votarea, și să ținem cont de toate aceste elemente pentru că, acum, mai mult ca niciodată, administrația locală este esențială”.

Totodată, Andrei Baciu a ținut să sublinieze că este important ca alegerile locale să aibă loc pentru ca astfel să fie validate noile conduceri ale localităților. Asta în condițiile în are multe aspecte ce țin de gestionarea crizei sanitare provocate de epidemia de coronavirus revin în sarcina administrațiilor locale.

„Este importantă revalidarea conducerii fiecărei primării pentru că mare parte din tot ceea ce înseamnă responsabilitatea gestionării situației epidemiologice revine primăriilor. Este vorba aici despre spitale – mare parte sunt în subordinea administrației locale -, de școli, de mijloace de transport în comun. Este esențial să existe o conducere legitimă care să poată să acționeze ferm pentru gestionarea epidemiologică cât mai corectă și eficientă în beneficiul populației, comunității locale”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Alegerile locale sunt programate pentru data de 27 septembrie.

Cele mai recente date despre situația infecțiilor cu coronavirus din România

Grupul de Comunicare Strategicăa anunțat, luni, că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 883 de persoane infectate cu noulcoronavirus, iar 33 de paciențiCOVID-19au decedat. Alți 239 de oameni au fost reconfirmați în urma retestărilor. Sunt 7.325 de bolnaviCOVID-19internați în spitale, din care 465 se află în secțiile de Terapie Intensivă. Bilanțul epidemiei decoronavirusîn România a ajuns la 95.897 de infectări și 3.926 de decese. 40.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 12.339 de asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Până acum au fost prelucrate 1.945.738 de teste, din care 7.247 în ultima zi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`