Ziua decisivă pentru bucureșteni: prețurile la apa caldă și încălzire ar putea crește cu 240%, în plină amenințare a recesiunii

Ziua decisivă pentru bucureșteni: prețurile la apa caldă și încălzire ar putea crește cu 240%, în plină amenințare a recesiunii

Continuă valul de scumpiri în România. Una dintre cele mai așteptate vești va veni pentru bucureșteni de la Consiliul General. Miercuri, 30 martie, cetățenii din Capitală vor afla dacă prețul gigacaloriei va fi scumpit, după 11 ani de zile.

Propunerea este ca prețul gigacaloriei să urce la 330 de lei, deci ar fi vorba despre o majorare cu 240%.

„Începând cu data de 01. 04. 2022, se aprobă prețul local de facturare al energiei termice fumizate populației la un nivel de 330 lei/Gcal (exclusiv TVA)”, se arată în proiectul de ‘Hotărâre privind aprobarea prețului local de facturare al energiei termice furnizate populației, practicat de Campania Municipala Termoenergetica Bucuresti S.A, pus în dezbatere publică.

„În cazul menținerii actualului tarif al energiei termice pentru populație ar deveni imposibilă susținerea subvenționării in continuare a intregii diferențe de preț dintre prețul local si cel facturat populației”, susțin autorii propunerii.

Câți bani ar urma să plătească bucureștenii

În prezent, prețul gigacaloriei este de 137 de lei fără TVA. Cei 330 de lei pe care ar urma să-i plătească populația ar reprezenta doar 40% din prețul real. Prețul integral va fi de 830 de lei pe gigacalorie. Restul de 60% din prețul real va fi subveținat de stat.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni că CGMB va scumpi gigacaloria în ședința de miercuri, însă nu a precizat și cu cât.

Majorarea prețurilor la încălzire și apa caldă ar putea veni într-un context economic nefavorabil la nivel internațional. În februarie, Florin Cîțu a avertizat că România face pași repezi către recesiune, în timp ce Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, pregătește măsuri pentru populație, în special pentru cele mai vulnerabile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`