Vacanța este o provocare pentru siluetă, suntem predispuși să acumulăm greutate, de aceea nutriționiștii vin cu recomandări.
Într-un interviu acordat „Ziarului de Iaşi”, nutriţionistul-dietetician Adina Rusu a explicat de ce în perioada vacanţelor suntem mai predispuşi să luăm în greutate, cum ar trebui să arate programul meselor în astfel de zile, dar şi de ce regimurile de tip „all inclusive” reprezintă adevărate provocări culinare.
Nutriţionistul-dietetician Adina Rusu a menționat că în timpul concediului nu trebuie să ne abatem de la cele trei mese ale zile. Este important să nu renunţăm la micul dejun, iar masa de seară să nu fie la ore foarte târzii pentru a nu îngreuna digestia.
Pe de altă parte, nu trebuie să asociem alimentaţia echilibrată în vacanţă cu ideea de diete sau restricţii, ci mai degrabă să fim atenţi la ce şi cât mâncăm.
„Pe fondul relaxării şi al atmosferei plăcute, în vacanţe, avem tendinţa de a mânca mai mult. Este indicat ca, odată cu apariţia senzaţiei de saţietate, să ne oprim din mâncat şi, mai ales dacă masa a fost foarte abundentă, să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe.
De asemenea, este recomandat să nu mâncăm foarte repede. A mânca înseamnă şi a savura alimentele consumate. Mestecând bine alimentele, mâncând încet, ajutăm digestia şi instalarea mai rapidă a saţietăţii, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea şi aerofagia”
Mai mult, este indicat evitarea consumului de alcool în exces, deoarece consumul unei cantități mari de alcool poate duce la arsurile gastrice și refluxul acidului.
Când sunt mai multe tipuri de mâncare, există și tendința de a mânca mai mult.
„Pentru a trece cu bine de provocarea culinară a vacanţelor „all inclusive”, ideal ar fi să alegem la fiecare masă câte un singur fel de mâncare, astfel încât să putem să controlăm porţiile. Practic însă, trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că este foarte greu să rezistăm tentaţiei de a nu gusta şi din alte feluri de mâncare după ce am consumat întreaga porţie pe care am ales-o iniţial.
Prin urmare, putem alege, de la bun început, să gustăm din mai multe variante de meniu, dar să avem grijă ca porţia totală de mâncare consumată la o masă să nu fie foarte mare”, menționează nutriționistul.
Conform studiilor, creşterea în greutate după o vacanţă de una-două săptămâni, poate fi de până la 5 kilograme, existând şi excepţii care depăşesc această valoare.
Persoanele care, în mod normal, au o alimentaţie echilibrată, nu pot mânca excesiv în vacanţe şi, chiar dacă se confruntă cu o creştere în greutate după concediu, organismul acestora îşi revine uşor, după reluarea programului normal.
Simpla revenire la o alimentaţie echilibrată poate să fie suficientă pentru a ajunge la greutatea dinaintea concediului.
Nici nu este recomandat ca, după mesele copioase din perioada vacanţei, să trecem pe un regim alimentar excesiv de restrictiv.