O zonă întinsă din Petroșani a fost invadată de urși în ultimele săptămâni. La poalele Parângului sunt cu peste 30 mai multe astfel de animale decât ar trebui, susțin autoritățile, potrivit Adevărul.
Un parc din Petroșani s-a transformat în zonă interzisă din cauza animalelor. Autoritățile din Valea Jiului au capturat un urs săptămâna trecută. Animalul are aproximativ doi ani și se plimba prin parcul Brădet, din vecinătatea Universității din Petroșani. Acest caz nu este unic, în zonă au continjat să-și facă apariția și alții.
„Alți doi pui de urs a căror prezență a fost semnalată în zona Brădet – Universitatea Petroșani nu au nicio legătură cu ursul care a fost capturat și relocat în zona Polatiște, în urmă cu o săptămână. Cei doi pui sunt de dimensiuni mici. Aceștia ar avea, conform estimărilor, 8 – 9 luni și cu siguranță sunt însoțiți de o femelă adultă.
La sosirea echipajului Poliției Locale Petroșani, ursoaica a dispărut în zona împădurită, iar cei doi pui au rămas mai în urmă. Facem precizarea că ursul capturat cu capcană și relocat este un exemplar de doi ani, cu mult mai mare decât cei observați ulterior și a fost crotaliat de medicul veterinar, tocmai pentru a se putea stabili cu exactitate dacă se reîntoarce în zonele locuite”, a informat Primăria Petroșani.
Potrivit reprezentanților primăriei, cei doi urși pentru care localnicii au primit și o sesizare prin Ro-Alert, ar avea, conform estimărilor, 8-9 luni și sunt însoțiți de o femelă adultă.
Accesul în acest parc este restricționat, printr-o bandă de plastic legată între doi copaci în dreptul aleii de la intrarea în zona de agrement. În zona tomberoanelor, și-au făcut apariția urme proaspete de urși. Toate coșurile de gunoi au fost devastate și răsturnate, însă nu se știe dacă de urși sau de către localnici.
Pădurea de pin din apropiere este un loc perfect pentru refugiul mai multor animale, iar fructele de la marginea pădurii, ispitesc animalele.
Mai mulți urși au fost semnalați și în zona Sălătruc a Petroșaniului. Oamenii afirmă că livezile sunt în pericol, pentru că animalele răvășesc copacii. Mai mult, ele nu ezită să apară chiar și în curte. Localnicii consideră că urșii au recurs la aceste gesturi pentru că nu au suficientă hrană în pădure.
„Vorbim în primul rând despre o zonă puternic împădurită, situată chiar la limita fondului de vânătoare, unde își fac apariția mai mulți urși, mai mari sau mai mici, în căutare de hrană, dat fiind faptul că este și perioada în care fructele se găsesc din abundență și sunt relativ ușor de procurat de aceste animale”, arăta Marcel Popoviciu, reprezentantul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Băniceana” din Valea Jiului.
Zona montană din Parâng, care este limitrofă cu intravilanul orașului Petroșani. Conform estimărilor, în acest moment, zona are o populație de urși cu 30 exemplare peste nivelul optim calculat pentru suprafață de 12.600 hectare, informează autoritățile din Petroșani.
„Zona Parâng este puternic împădurită, există hrană din belșug, iar condițiile de înmulțire sunt optime pentru ursul brun. Gestionarul fondului cinegetic menționează că înmulțirea acestora este necontrolată, iar în lipsa unor măsuri ferme la nivel național conflictele om-urs ar putea să fie din ce în ce mai frecvente”, a informat Primăria Petroșani.