Unități școlare afectate de Covid-19. Noi cazuri de infectare printre angajații din învățământ
Patru profesori de la două instituții de învățământdin municipiul Suceava au fostinfectați cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2. Imediat după ce cadrele medicale au fost diagnosticate cu Covid-19, întregul personal al celor două şcoli a fost supus testului PCR pentru depistarea infecției cu noul virus ucigaș care a declanșat o adevărată criză sanitară la nivel global.
Alertă în sistemul de învățământ
Două cadre didactice de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava şi alte două din cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava au fost diagnosticate cu noul virus SARS-CoV-2 în ultimele zile. Întreg personalul celor două unităţi de învăţământ a fost testat, rezultatele analizelor nefiind încă finalizate.
La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava unul dintre cadrele didactice infectate cu SARS-CoV-2 este directorul unităţii de învăţământ, care s-a testat pe 31 august şi a primit rezultatul pozitiv pe 2 septembrie, scrie Monitorul de Suceava. Toţi angajaţii şcolii au fost testaţi, însă rezultatele analizelor nu sunt încă gata, precizează sursa citată.
În ceea ce priveşte Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, cei doi angajaţi ai unităţii de învăţământ nu prezintă niciun fel de simptome specifice malariei respiratorii. În momentul de față, unul este la domiciliu, în timp ce celălalts-a internat la Secţia de Boli Infecţioase Suceava pentru 48 de ore, după care va sta în izolare la domiciliu, mai scriu jurnaliştii locali.
În ce măsură pot opta părinţii pentru şcoala online? Răspunsul dat de ministrul educaţiei
Cursurile s-ar putea desfășura online în primele două săptămâni ale noului an școlar, urmând ca elevii să meargă la școală abia din 1 octombrie. Acesta este un nou scenariu, cerut de medici, spune premierul Ludovic Orban.
„Au fost discuții pe această temă (ca școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar în intervalul 14-30 septembrie cursurile să fie online – n.r.). Există puncte de vedere exprimate de specialiști, în special medici, care spun că atât profesorii, cât și copiii, într-un procent foarte mare, revin din concedii, că o mare parte dintre cei infectați au spus că vin din concediu”,a spusLudovic Orban, citat de Digi24.
Primul ministru a precizat însăcă nu a fost luată o astfel de decizie, dar dacă se va lua, atunci va fi anunțată în timp util.
„Deocamdată lucrurile sunt așa cum le-am anunțat. Decizia de deschidere a școlii va fi luatăîn plan local”, a mai spus premierul.
Pe de altă parte, ministrul educației, Monica Anisie, susţine căpărinţii copiilor cu vârstă şcolarăau posibilitatea să ceară ca fiii sau fiicele lor să participe la cursuri online doar dacă pot face dovada că, fie copilul, fie cineva din familie suferă de boli care ar putea fi agravate de infecția cu COVID-19.
„Deocamdată, normele prevăzute de ordinul comun permit părinţilor care au în familie persoane cu un anumit risc la îmbolnăvire să solicite unităţii de învăţământ continuarea învăţării de acasă. Deci copilul poate să continue cursurile în sistem online după ce părintele face o evaluare a stării de sănătate a membrilor din familie”, a declarat ministrul Anisie.