În inima Capitalei, în vecinătatea Străzii Colțea, Calea Moșilor și a Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou”, se desfășoară o priveliște supărătoare, întrucât numeroși consumatori de droguri suferă vizibil. Fie că sunt întinși pe bănci sau direct pe trotuar, scena este cu adevărat tulburătoare.
Acest lucru se datorează în primul rând faptului că o parte semnificativă dintre acești indivizi poartă răni deschise la nivelul membrelor, ceea ce duce la o chinuri semnificative. Aceste leziuni sunt o consecință directă a consumului unui amestec extrem de periculos de substanțe sintetice care a apărut recent pe piața din România. O privire în centrul Capitalei la un moment dat dezvăluie prezența a numeroase persoane care se confruntă cu astfel de circumstanțe.
Potrivit experților în domeniul prevenirii consumului de droguri, un număr semnificativ de indivizi din inima Bucureștiului participă în prezent la consumul unei combinații de narcotice sintetice care au apărut recent pe piața locală. Acest amestec special, pe lângă faptul că conține numeroase substanțe dăunătoare, include șoricioaică, care este un compus extrem de otrăvitor compus din arsenic, precum și fentanil, un analgezic sintetic cunoscut pentru toxicitatea extremă și natura sa periculoasă. Ceea ce este deosebit de îngrijorător este faptul că acest amestec dăunător este disponibil la un cost foarte scăzut, făcându-l ușor accesibil persoanelor cu mijloace financiare limitate și atrăgător în special pentru populația mai tânără.
„Preţul este foarte mic, este între 7 şi 12 lei doza. O doza are undeva în jur de 0,2 – 0,3 grame. Se vând în pliculeţe tip zip, transparente. De multe ori, traficanţii le amestecă şi cu şoricioaică sau cu alte substanţe toxice pentru a mări capacitatea halucilogenă, dar şi pentru a-i da un grad de toxicitate, tocmai pentru a dezechilibra consumatorul care vine şi îl caută pe traficant ca să cumpere în mod frecvent. Şoricioica este otravă pentru şoareci, folosită pentru uciderea şoarecilor. Aceste substanţe în cantităţi mici luate de om au efect psihotrop, nefiind letal, dar în acelaşi timp, atacă organele interne şi sunt repercusiuni pe care le vedeţi. Temerea mare a mea este următoare: pe lângă aceste substanţe care sunt foarte periculoase şi foarte ieftine, pe piaţa din România a apărut un nou tip de drog: fentanil. Fentanilul se produce legal pentru tratarea anumitor boli, dar şi ilegal mai ales în America de Sud şi America Latină. Produs ilegal, fentanilul este foarte periculos şi foarte ieftin. Costă în jur de 10 lei, doi dolari în SUA. A rupt Canada şi SUA, sunt mii de morţi, sunt cartiere întregi cu probleme şi îmi este teamă că acestor categorii de substanţe etnobotanice de ordinul sutelor, se adaugă şi acest fentanil. De multe ori poate fi adăugat şi în compoziţie, adică în cocktail, tocmai pentru a instala rapid o dependenţă şi pentru a crea probleme”, a declarat pentru g4media.ro, Cătălin Ţone, expert antidrog.
Bucureştenii care trăiesc în zona în care îşi fac veacul consumatorii spun că au observat amploarea fenomenului din ultima perioadă, dar mai ales repeziciunea degradării consumatorilor.
„Ştiu un individ care a prizat ani de zile aurolac, după care a trecut pe droguri şi a dus-o pe picioare ani buni. Acum, de câteva luni, de când s-a apucat să consume nenorocirea asta, nu cred că o mai duce mult. S-a degradat extrem de tare. Iau un drog ieftin, 10 lei doza, care îi mânâncă de vii. Le produc cangrene, le putrezesc membrele şi mor rapid”, a declarat un bucureştean care locuieşte chiar în mijlocul zonei frecventate de consumatori.
„Consumatorii nu ştiu ce consumă. În momentul în care s-au dus undeva şi iau un astfel de amestec, nu au niciun fel de garanţie asupra a ceea ce consumă. Din păcate, sunt mari probleme în rândul adolescenţilor pentru că sunt foarte accesibile financiar. Unul dintre efectele secundare ale consumului unor astfel de droguri, este apariţia pe membre a unor cangrene care nu se vindecă până când consumatorul nu intră în abstinenţă şi nu urmează o formă de tratament. Am avut situaţii în care s-au infectat aceste răni şi li s-au infectat membrele, şi le-au fost amputate. Traficanţii şi-au angajat chimişti pentru ca această componenţa moleculară să ţintească sistemul nervos central şi să instaleze rapid o dependenţă. După ce ajunge în starea de dependenţă, consumatorul este în mâna traficantului. Mai axistă o situaţie. De multe ori când consumatorii se duc la unităţile de primiri urgenţe cu supradoze de etnobotanice, iar doctorii nici nu ştiu ce tratament să le dea, pentru că nu ştiu care este componenţa substanţei respective”, a declarat Cătălin Ţone, expert antidrog.
În inima plină de viață a Capitalei, nu se poate să nu observăm numeroșii indivizi aflați în dificultate pe tot parcursul zilei. Acest lucru ridică întrebarea cum poate persista un astfel de eveniment periculos, aparent sub privirea atentă a forțelor de ordine.
Potrivit unor surse anonime, membri ai Poliției Naționale și ai Poliției Locale efectuează controale periodice. Acești oficiali ai legii susțin că traficanții folosesc adesea case abandonate ca baze de funcționare, care sunt înlocuite rapid odată descoperite. Mai mult, ei observă că atunci când liderii sunt reținuți, noi indivizi intervin rapid pentru a-și ocupa rolurile.
„Se instrumentează dosare penale şi sunt luaţi cu percheziţii, dar documentarea unui astfel de dosar penal durează câteva luni de zile pentru că pedeapsa nu este mare (n.r.-pt. traficanţi), este de la doi la şapte ani. În momentul în care închidem astfel de puncte roşii cum le spunem noi, traficanţii migrează spre alte case naţionalizate. În momentul în care sunt arestaţi, alţii le iau locul şi tot aşa. Traficanţii sunt legaţi de o locaţie anume pentru a se întâlni cu consumatorii”, a declarat pentru G4Media unul dintre oamenii legii care cunoaşte fenomenul.