Un instrument muzical preistoric care produce peste 12 sunete a fost descoperit la Alba Iulia
Un fluier preistoric, care poate scoate până la 12 sunete, a fost descoperit în timpul campaniei de cercetări sistematice a anului 2018 într-o zonă arheologică din Transilvania.
Instrument muzical preistoric, făcut dintr-o scoică
În timpul unei campanii de cercetare a fost descoperit un instrument muzical preistoric, realizat dintr-o scoică. Fluierul vertical fără dop face parte din colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Instrumentul este realizat dintr-o rocă albicioasă, sedimentară, cu perforaţii longitudinale şi verticale, provenind dintr-o valvă fosilă din familia Ostreidae.
Prin analogii şi comparaţie cu alte obiecte din aceeaşi categorie a instrumentelor de suflat, specialiştii au ajuns la concluzia că este vorba de un instrument muzical, un fluier vertical fără dop, ceea ce implică menţinerea sa în poziţie verticală în momentul utilizării.
Rol ritualic în comunitatea preistorică
„Prin analiza radiografică s-a observat că două orificii comunică între ele. Ulterior a fost realizat al treilea orificiu vertical, care îl străpunge pe cel longitudinal. Al patrulea orificiu este unul natural. În concluzia trasă de specialiștii paleontologi este vorba despre o scoică care provine din bazinul transilvănean, din perioada neogenă, de pe fundul Mării Sarmatice”, a completat arheologul de la Muzeul Unirii, potrivit cugirinfo.ro.
Obiectul are 174 de grame greutate, 105 mm lungime, 45 mm lățimea maximă și are patru orificii. În concluzia trasă de specialiștii paleontologi este vorba despre o scoică ce provine din bazinul transilvănean, din perioada neogenă, de pe fundul Mării Sarmatice.
Staţiunea arheologică Tărtăria – Gura Luncii din județul Alba este așezarea în care, în urmă cu peste o jumătate de secol, au fost descoperite celebrele plăcuțe de lut cu semne pictografice, vechi de peste şapte milenii, care, conform unor specialişti, ar reprezenta cel mai vechi mesaj scris din istoria omenirii.