Amenzi contravenţionale în valoare de 35.000 lei au fost aplicate de comisarii de la Protecția Consumatorilor unui centru pentru persoane vârstnice din judeţul Prahova şi au propus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor în spaţiile de cazare precum şi într-un bloc alimentar.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), citat de Agerpres, în urma solicitării Instituţiei Prefectului Prahova, cu privire la monitorizarea centrelor rezidenţiale de îngrijire a persoanelor vârstnice ce aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, precum şi la verificarea respectării măsurilor dispuse în vara anului trecut, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Prahova a desfăşurat, până acum, acţiuni de control la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap, Călineşti – Prahova şi la Centrul de Asistenţă Persoane Adulte cu Dizabilităţi Cireşarii, Ploieşti.
„Acţiunea, coordonată de vicepreşedintele ANPC, Sebastian Hotca, a dus la constatarea unor abateri deosebit de grave, la Centrul din Călineşti, care au dus la sancţionarea şi dispunerea, de către comisarii CJPC Prahova, a următoarelor măsuri: amenzi contravenţionale în valoare totală de 35.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor constatate în spaţiile de cazare (Corpurile A,B,C, Centrul deţinând în total 4 corpuri de clădire), precum şi în blocul alimentar din Corpul A”, se arată în comunicat.
Astfel, în cele patru corpuri de clădire erau cazate 93 de persoane, cele din Corpul D aflându-se, în momentul controlului, în carantină (din cauza scabiei), ceea ce a împiedicat accesul comisarilor aici şi derularea verificărilor.
Totodată, CJPC Prahova a informat Instituţia Prefectului Prahova cu privire la măsurile dispuse şi la necesitatea relocării beneficiarilor.
Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC, a declarat că „parcă nu se mai termină bătaia de joc faţă de persoanele aflate în centrele de îngrijire”.
„Parcă nu se mai termină bătaia de joc faţă de persoanele aflate în centrele de îngrijire, iar unii administratori nu au învăţat nimic din trecut. Aşa cum am mai spus-o, măsurile de oprire a activităţii, dispuse de comisarii ANPC, în astfel de situaţii, cum este şi cazul de la Călineşti, Prahova, au scopul de a proteja şi de a respecta drepturile beneficiarilor cazaţi în aceste centre, şi de a pune punct unor astfel de practici”, a spus Sebastian Hotca.
În urma controlului, abaterile constatate au vizat: condiţii igienico-sanitare în blocul alimentar improprii funcţionării, utilizarea unor cuptoare neigienizate cu depuneri de grăsime, folosirea unor tacâmuri neigienizate, veselă uzată, cuţite şi ustensile de bucătărie neprofesionale, lipsa produselor de igienizare a mâinilor în recipientele special montate.
De asemenea, au mai fost constatate condiţii insalubre în spaţiile de cazare a beneficiarilor: paturi metalice ruginite, lipsa huselor de protecţie pentru perne şi saltele, pereţi exfoliaţi cu urme masive de igrasie, saltele şi perne pătate, aşternuturi neigienizate, calorifere ruginite, cu resturi de ambalaje şi praf masiv, lipsa plăcilor de faianţă pe holuri, paviment neigienizat, tavanul cu exfolieri şi urme de infiltraţii, precum şi condiţii igienico-sanitare improprii în spaţiul de depozitare al alimentelor situat în afara incintei Centrului.
Pe de altă parte, în urma verificărilor la Centrul de Asistenţă Persoane Adulte cu Dizabilităţi Cireşarii, din Ploieşti, situaţia a stat cu totul altfel, fiind necesare doar câteva remedieri de informare, respectiv afişarea listei meniu, precum şi a ingredientelor produselor alimentare servite beneficiarilor, conform acesteia, comisarii prahoveni aplicând instituţiei un avertisment, ca sancţiune.