Topul celor mai bune brânzeturi din lume. Ce îi lipsește cașcavalului românesc: „Ne-am împotmolit cu produsul”

Topul celor mai bune brânzeturi din lume. Ce îi lipsește cașcavalului românesc: Ne-am împotmolit cu produsul
Foto: captura video.

Conform Atlasului mondial al bucătăriei tradiționale, TasteAtlas, Parmezanul, Gorgonzola și Burrata sunt considerate cele mai bune brânzeturi din lume, toate fiind produse în Italia. Nu mai puțin de opt dintre cele mai bune 10 brânzeturi din lume provin din Italia, dar și Franța, Elveția și Olanda se numără printre țările care produc brânzeturi de înaltă calitate. În plus, au fost incluse în top și produse din Polonia, Muntenegru și Georgia, însă nicio brânză românească nu a reușit să intre în această clasificare a celor mai bune brânzeturi.

Brânzeturile din România nu se regăsesc în Topul mondial

Turnul Sfatului a intervievat pe inginerul Ionuț Diaconeasa, care este consilier pentru relații internaționale și afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii, pentru a afla ce anume lipsește ciobanilor din jurul Sibiului pentru a fi incluși în astfel de clasamente, în ciuda faptului că munca lor este foarte apreciată în țară.

Potrivit lui Diaconeasa, cea mai importantă îmbunătățire care ar trebui să fie făcută este unitatea. El a adus în discuție experiența sa cu certificarea europeană a produselor precum tuberoza de Hoghilag, telemeaua de Sibiu sau telemeaua de Ibănești, care a necesitat ca producătorii să colaboreze și să lucreze împreună pentru a atinge un standard de calitate ridicat.

”În primul rând, pentru ca un produs să treacă granițele naționale și să ajungă să fie recunoscut în Europa, cel puțin, trebuie să primească o certificare din partea Comisiei Europene. Această indicație geografică nu aparține cuiva, unei persoane sau unei firme, este a unei comunități. Nu este nici a ciobanilor, nici a primarilor, nici a unui producător, este a comunității.

Iar aici ne-am împotmolit cu produsul Brânză de burduf de Sadu. Am avut discuții cu cei din zonă, cu administrațiile locale, cu producătorii, însă cred că acolo e vorba de lipsa încrederii, o anumită reticență, pentru că nu s-au mai făcut pași în față pentru a începe demersurile de a avea o indicație geografică pe acest produs.

Știu că am avut acest produs la Bruxelles, în momentul în care România a preluat conducerea Consiliului Uniunii Europene și am primit feed-back pozitiv și după câteva luni. A plăcut foarte, foarte mult burduful de Sadu. Este o brânză excelentă și s-ar încadra în primele 50 din lume fără probleme”, a declarat pentru Turnul Sfatului Ionuț Diaconeasa.

Francezii s-au supărat pe italieni

Potrivit sursei citate, autoritățile franceze nu au fost de acord cu un clasament al brânzei în care opt din primele zece produse sunt din Italia. Pe profilul său de Twitter, comitetul pentru legătura feroviară transalpină Lyon-Turin a pus la îndoială fiabilitatea clasamentului și a ironizat situația.

În clasamentul respectiv, Parmigiano Reggiano ocupă prima poziție, urmat de Gorgonzola picantă și Burrata. Pe locul patru se află Grana Padano, iar pe locul cinci se află brânza mexicană Oaxaca, prima care nu este fabricată în Italia. Topul continuă cu alte două brânzeturi italiene, Crescenza stracchino și Mozzarella di Bufala Campana, urmate de Queijo Serra da Estrela din Portugalia. Celelalte două brânzeturi din top 10 sunt pecorino, fabricate în Sardinia și Toscana.

Italia are, în general, o prezență puternică în clasamentul brânzeturilor, cu 18 produse în top 50. Cu toate acestea, Franța și Italia fac schimb de aproape 150.000 de tone de brânză pe an, potrivit postării de pe Twitter a comitetului transalpin Lyon-Turin, care a subliniat eficiența transportului feroviar între Lyon și Torino față de transportul cu camionul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`