După ce a soluționat toate problemele arzătoare ale timișorenilor, Administrația Fritz face „ordine” în rândul artiștilor stradali și le impune un nou regulament, cu reguli mult mai stricte, care, însă, stârnește controverse, potrivit opiniatimisoarei.ro.
Un proiect de hotărâre locală îşi propune să reglementeze arta stradală din Timişoara, capitală culturală europeană.
Artiştii care vor să cânte pe străzile din acest oraș trebuie să dea un examen în faţa unei comisii, să prezinte un portofoliu şi să obţină o autorizaţie. Mai mult, dacă vor să cânte în centrul oraşului, trebuie să ia minimum nota 8, scrie Dcnews.ro.
„Activitățile cultural-stradale pot fi performate de persoane sau grupuri de până la 5 persoane cu vârsta de minim 16 ani, cu sau fără studii de specialitate, care trebuie să facă dovada talentului lor artistic în cadrul Comisiei de analiză privind autorizarea activităților cultural-stradale în municipiul Timișoara.
Dacă mai mulți muzicieni/artişti (maxim 5) doresc să lucreze împreună, aceștia se vor asocia și vor aplica pentru un singur aviz. Avizul va eliberat reprezentantului grupului respectiv, iar în anexă vor fi trecuți restul de participanți/membri”, se arată în regulamentul publicat de Primăria Timişoara.
„Procesul de evaluare a artiștilor stradali se desfăşoară la sediul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și este coordonat de Președintele Comisiei de analiză, iar în lipsa acestuia, de către persoana desemnată. Acordarea avizelor se adoptă în urma acordării de calificative de la 1 la 10, de către fiecare membru al comisiei, pentru avizare fiind obligatorie obținerea unui calificativ minim de 7 din partea fiecărui membru al comisiei.
Forme de evaluare:
a. Audiție – pentru artiștii-interpreți, muzicieni (repertoriul trebuie să cuprindă minim 10 piese);
b. Prezentarea unui moment teatral – pentru actori (repertoriul trebuie să cuprindă minim 3 momente);
c. Prezentarea unui moment coregrafic – pentru dansatori (repertoriul trebuie să cuprindă minim 5 montări coregrafice în repertoriu);
d. Portofoliu de lucrări artistice și o probă de practică demonstrativă a abilităților în domeniu – pentru solicitanții din zona artelor vizuale.
Notarea solicitanților se va face de către fiecare membru al comisiei de la 1 la 10, într-un borderou de notare. Nota finală este rezultatul mediei aritmetice a notelor acordate de membrii comisiei, se mai arată în regulament.
În plus, cei care obțin la examen cel puțin nota 7 își pot desfășura actele artistice în cartiere, iar cei cu nota 8 în centru.
Programul în care artiştii se pot desfăşura pe străzile Timişoarei este următorul.
Între lunile mai şi septembrie, de luni până vineri între orele 16:00 şi 22:00, iar în weekend între orele 10:00-12:00 respectiv 17:00-22:00. Între lunile octombrie şi aprilie, programul se schimbă în timpul săptămânii. Astfel, de luni până vineri, artiştii pot să îşi desfăşoare programele doar între orele 16:00 şi 20:00. În weekend, programul rămâne neschimbat, potrivit sursei citate.