Timișoara a atras turiști peste așteptări, fiind Capitala Europeană a Culturii. Majoritatea vin din vestul Europei

Publicat: 01 08. 2023, 16:18
Sursa foto: Instagram / @timisoara

Timișoara a avut parte de turiști peste așteptări, iar cei mai mulți vin din partea vestică a Europei, din Germania sau Austria. Unul dintre motivele principale pentru care au vizitat acest oraș este datorită faptului că a primit titlul de Capitala Europeană a Culturii în acest an.

180.000 de turiști în șase luni

Datele Asociaţiei pentru Promovarea Timişoarei arată că aproximativ 180.000 de turiști au vizitat orașul, în primele șase luni din 2023, potrivit Adevărul.

„Ce mai putem să constatăm pe date statistice este că în primele cinci luni ale anului am ajuns la o creștere a indicelui de ocupare netă a capacităților de cazare de la 27,3% anul trecut, la 36,4% anul acesta, fiind destul de mult peste media pe țară care e undeva la 27,4%. Majoritatea turiștilor care ne-au vizitat în aceste prime șase luni provin din Germania, pe locul doi probabil că este Austria.

Foarte mulți dintre cei care au venit în vizită știau că Timișoara e Capitală Europeană a Culturii. Au fost turiști cu afinități culturale, unii aveau chiar informații despre anumite puncte din program”, a spus Simion Giurcă, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Timişoarei.

Anul 2023 ar trebui să aducă în Timișoara în jur de 500.000 de turiști, dintre care minim 300.000 să fie străini.

„Aşteptăm ca în a doua jumătate a anului cifrele să crească, pentru că trendul este unul ascendent, şi sper ca până la finele anului să atingem sau să ne apropiem foarte mult de obiectivele propuse, e vorba de un milion de vizitatori, numărul incluzându-i pe toţi cei care vin să vadă anumite evenimente fără să înnopteze, iar la turiştii care şi înnoptează, ţinta noastră este de o jumătate de milion. Ne dorim să creştem durata unui sejur mediu, suntem peste media pe ţară în primul semestru, avem 2,03 nopți de cazare, şi ne-am dori ca această medie să crească până până la finele anului.

Din datele noastre, în zona privată (apartamente, pensiuni) numărul înnoptărilor este mai mare decât în zona hotelieră, de 4%. Considerăm că Timişoara a intrat pe un drum nou, care să o consacre ca destinaţie turistică importantă şi vrem să forţăm în anii viitori, întrucât Capitala Europeană a Culturii se termină la 31 decembrie 2023, dar oraşul trebuie să meargă înainte, iar turismul este un vector important de imagine, de creştere a prestigiului şi un important factor economic”, a mai spus Simion Giurcă.

Dezvoltarea Timișoarei în ultimii zece ani

Orașul are circa 4.000 de locuri de cazare.

Timișoara s-a schimbat foarte mult în ultimii zece ani, a transmis Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

„Oraşul arată excelent faţă de acum zece ani, văd multe lucruri schimbate în bine, aud mulţi turişti vorbind limbi străine. Percepția mea e pozitivă. Contează ce va urma după 2023, cum vom monetiza. Să luăm exemplul Sibiului. În anul în care Sibiul era Capitală Culturală a Europei, turismul nu era așa de dezvoltat, dar în anii care au urmat mulți turiști au ajuns în Sibiu tocmai din faptul că a fost în 2007 Capitală Culturală Europeană”, a spus Dumitru Luca.

Acesta mai susține că industria ospitalieră aduce economic aproximativ 5% din PIB-ul țării, fiind sub nivelul țărilor vecine.