Țânțari purtători ai virusului West Nile, descoperiți în centrul Bucureștiului. Care sunt simptomele persoanelor infectate

Publicat: 22 07. 2021, 22:17
Actualizat: 22 07. 2021, 23:18
Foto: Syed Ali (Unsplash.com)

După gunoaie, șobolani, gândaci și căpușe, a venit rândul invaziei țânțarilor purtători ai virusului West Nile, în București. Mai multe cazuri au fost raportate chiar în centrul Capitalei, zona Eroilor-Universitate, informație confirmată de autoritățile sanitare și Primăria Capitalei.

Țânțarii purtători ai virusului West Nile au fost depistați în urmă cu câteva zile, în contextul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral”.

În zilele următoare, acțiunea de dezinsecție se va desfășura, conform planificării, în toate cartierele Capitalei, pe aliniamentele stradale, pe spațiile verzi dintre blocuri, pe spațiile verzi ale instituțiilor subordonate PMB – spitale, cimitire, precum și în rețelele de termoficare ce țin de Compania Municipală Termoenergetica, a anunțat Primăria.

Cum se transmite virusul West Nile și care sunt simptomele

Infecția West Nile se transmite doar prin înțepătura de țânțar. În majoritatea cazurilor, aproximativ 80%, persoanele infectate nu manifestă simptome. Restul au dureri puternice de cap, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate și febră. De asemenea, există și riscul de meningită, motiv pentru care se recomandă vizita rapid la medic.

Cazurile severe în urma infectării cu West Nile se manifestă la persoanele de peste 60 de ani, cu afecțiuni cronice. În cazul acestora pot să apară chiar și rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.