Ştiuca din Delta Dunării, în pericol din cauza braconierilor, perioada de prohibiție ar putea salva specia

Publicat: 15 02. 2023, 21:04

Pentru că producția a scăzut și cu 20% față de alți ani, perioada de interzicere a pescuitului pentru această specie ar putea fi prelungită în viitor, astfel încât să nu ajungă pe lista celor pe cale de dispariție.

Până pe 20 martie, niciun pescar din Delta Dunării nu mai poate captura ştiuca. Una dintre cele mai valoroase specii de pește din rezervație este în perioada de prohibiţie şi trebuie protejată. Altfel, cu timpul poate dispărea, arată Observator.

Ştiuca este peştele care se reproduce cel mai devreme în apele de la noi. O femelă depune între 100.000 şi 350.000 de boabe de icre, iar exemplarele mari pot avea chiar şi cantităţi care depăşesc jumătate de milion. Se adună în grupuri sub stratul de gheaţă şi acolo depun icrele.

În iernile deosebit de geroase, perioada de reproducere se poate prelungi chiar până la începutul lunii aprilie. Dar aşteptarea merită din plin, spun cunoscătorii.

Lacul Razelm Sinoe din rezervația Biosferei Delta Dunări, este una dintre cele mai vulnerabile zone privind braconajul la știucă.

Regulamentul pescuitului în Delta Dunării obligă să se captureze un singur exemplar şi nu mai mare de trei kilograme dar nu se respectă.

Pescarii care încalcă legea se aleg cu dosar penal şi cu amenzi între 10 şi 60 de mii de lei. Sancţiuni de zece ori mai mari faţă de anii trecuţi.