Situație îngrijorătoare la un spital care tratează pacienți cu Covid-19. ”Aparatele de oxigen sunt o necesitate urgentă. Doi din trei pacienți nu pot beneficia de oxigen”

Situație îngrijorătoare la un spital care tratează pacienți cu Covid-19. ''Aparatele de oxigen sunt o necesitate urgentă. Doi din trei pacienți nu pot beneficia de oxigen''
Foto: Hepta.ro

În Botoșani, situația locurilor din spitale pentru pacienții cu Covid-19este una îngrijorătoare.

Spitalul de Boli Infecțioase nu are suficiente aparate de oxigen pentru toți pacienții. Se pare că din trei pacienți, doi nu au oxigen.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate87 de cazuridin 460 de teste efectuate.Pacienţii cu forme medii şi grave sunt internaţi pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean ”Mavromati”.

Medicii fac un apel pentru achiziționarea unor aparate mobile de oxigen.

”Aparatele de oxigen sunt o necesitate urgentă. Sunt internate cazuri medii şi severe. Avem un număr mare de pacienţi internaţi care au nevoie de oxigen. Capacitatea acestor instalaţii ale staţiei de oxigen este folosită la maxim. Chiar şi aşa se întâmplă să avem scăderi ale presiunii iar oxigenul nu ajunge la etajul trei, etajul patru unde avem pacienţi cu insuficienţă respiratorie. Scoate un debit de 6 litri pe minut, când nouă ne trebuie 10-15 litri pe minut, la pacient. Noi avem un număr de paturi în saloane, trei paturi şi o singură sursă de oxigen. Deci doi pacienţi nu pot beneficia de oxigenoterapie atunci când se agravează. În jur de 50% dintre pacienţii internaţi au nevoie de oxigenoterapie. Vineri am numărat 20 de pacienţi, iar acum avem 30 de pacienţi care sunt dependenţi de oxigen. Şi în total avem doar patru concentratoare şi 11 surse de oxigen în perete”, a spusmedicul Valentina Morcov, şeful Secţiei de Boli Infecţioase, potrivit Adevarul.

În spital sunt doar 4 concentratoare de oxigen, primite prin transfer sau donaţie. Douăau fost primite donaţie de la Mitropolie, iar câteva vor ajunge de la donația făcută deAsociaţia ”Salvează o Inimă”.

”Am primit două concentratoare de la Mitropolie. Mai aşteptăm un transport cu concentratoare pe care le-a donat Asociaţia ”Salvează o inimă”. Şi tot nu ajungem să putem asigura la toţi pacienţii internaţi, oxigenoterapie”, adaugă dr. Valentina Morcov.

Şefa de secţie a declarat că a solicitat achiziţia de concentratoare de oxigen. Sursele de oxigen ale spitaluluisunt vechi de câteva decenii.

”Noi am făcut solicitări în mod repetat pentru concentratoare de oxigen. De când este spitalul sunt aceste surse de oxigen, din perete. Atunci când s-a făcut reabilitarea clădirii nu s-a putut face câte o sursă fixă pentru fiecare pat. Nu ştiu cuum s-au făcut atunci calculele. Posibil nici staţia să nu facă faţă.”, precizează medicul Valentina Morcov.

Medicii spun că efectele lipsei de oxigen sunt devastatoare. Efectele lipsei de oxigen sunt multiple. Apare suferinţa celulară, şi la nivelul inimii şi a creierului. Oxigenul este sursa de energie a fiecărei celule”, a mai spus aceasta.

Oamenii fac acum apel la oamenii de afaceri pentru a achiziționa aceste aparate.
”Numărul de pacienţi creşte şi am apelat la mediul de afaceri să ne ajute în acest sens. Am avea nevoie de 15 concentratoare”, spune medicul Monica Adăscăliţei, director DSP Botoșani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`