Secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din Dolj și Olt au atins capacitatea maximă

Publicat: 14 10. 2020, 07:30
Foto: Hepta.ro

În contextul creșterii numărului cazurilor de coronavirus de pe teritoriul României, secțiile ATI din spitale ajung la capacitatea maximă.

În Oltenia, spre exemplu, nu mai este niciun loc liber la Terapie Intensivă, pentru bolnavii de COVID -19.

Secțiile ATI din Dolj și Olt, la capacitatea maximă

Mai exact, în Dolj şi Olt sunt 58 de paturi de Terapie Intensivă pentru persoanele confirmate sau suspecte cu noul coronavirus, dar toate sunt ocupate.

Ultimele locuri libere, cele de la Spitalul suport CovidCaracal, au fost ocupate marți dimineaţă, spune Alexandra Popa, directorul medical al unității.

„La momentul actual, avem 15 pacienţi pozitivi internaţi în ATI şi avem două locuri pentru suspecţi. Din cele 15 paturi, 10 sunt dotate cu ventilatoare. Practic, nouă ne-ar mai trebui încă 5 ventilatoare”, a declarat acesta.

În judeţul Dolj sunt şapte spitale care primesc bolnavi COVID, însă doar două spitale au locuri libere la ATI. Numărul paturilor disponibile este de doar 34.

Nici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova nu au fost găsite locuri libere la Terapie Intensivă. Spitalul Filantropia, unitate suport COVID, deține secție ATI, însă locurile nu pot fi utilizate.

„Avem paturi, dar nu avem ATI Covid. Avem ATI non-covid pentru că manageriem singura Clinică de Hematologie din Oltenia, iar aceşti pacienţi de Hematologi eşi Oncologie, în multe cazuri ajung în serviciul de ATI”, spune Lorena Dijmărescu, directorul medical al spitalului.

Noi restricții în România

Marți, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat3.109 de cazuri noi de COVID-19depistate la nivel național.

În consecință, noile măsuri anunțate de către Secretarul de statRaed Arafatmarți seara sunt propuse spre aprobare în cadrul Hotărârii de Guvern privindprelungirea stării de alertă.

Printre ele, interzicerea nunților și a botezurilor în toată țara, dar și la extinderea obligativității de a purta mască.

„Acolo unde incidența este sub 3 la mie, purtarea măștii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv în zonele pietonale, zone de așteptare. În orice zonă aglomerată, purtarea măștii va fi obligatorie. (…) Atunci când incidența depășește 3 la mie, purtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile deschise, deci de la ieșire de acasă, până la revenirea acasă, purtarea măștii este obligatorie.

Șeful DSU a adăugat că teatrele, cinematografele, sălile de spectacol, restaurantele, cafenelele, „acolo unde incidența este sub sau egală cu 1,5 la mie, ele vor funcționa cu capacitatea de 50%. Atunci când incidența depășește 1,5 și este până la 3 la mie, vor funcționa cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la orele 23. Atunci când incidența depășește 3 la mie, activitatea va fi sistată. Aici fac paranteze pentru hoteluri – la peste 3 la mie, hotelurile vor putea servi numai persoanele care sunt cazate în hotel.

Evenimentele private, cum ar fi nunți, botezuri, aniversări, mese festive, în spațiile deschise, precum și în spațiile închise sunt interzise pe plan național pe următoarea perioadă, până vom observa o scădere a numărului cazurilor”, sunt doar câteva din măsurile anunțate de Raed Arafat.

Hotărârea CNSU nr. 49 din 13 octombrie 2020 poate fi consultată integralAIC