Sătenii din nordul Moldovei nu mai merg la vot cu speranța unui viitor mai bun. Aceștia mărturiesc că o duc din ce în ce mai greu și nu mai au deloc încredere în politicieni.
Moldova este una dintre cele mai sărace regiuni din România, unde condițiile sunt din ce în ce mai rele. Satele se depopulează în ritm accelerat, tinerii plecați la muncă în străinătate nu mai au motive să se întoarcă, iar în zone întregi canalizarea și gazul sunt inexistente, potrivit Adevărul.ro.
Sătenii din Botoșani merg din patru în patru ani la vot nu pentru a aduce o schimbare, deoarece nu mai cred în promisiunile cetățenilor, ci pentru a socializa și a-și îmbrăca hainele de duminică. În Gorbănești, județul Botoșani, sute de săteni merg la secția de votare, care este amplasată în școala din centrul comunei. Majoritatea sunt oameni în vârstă, iar ca la fiecare rundă de alegeri, tinerii sunt plecați în străinătate sau nu le pasă de vot.
„Tinerii sunt deja bolnavi, depresivi. Sunt pasați de la o autoritate la alta, de la o instituție la alta. Nimeni nu-i mai pregătește pentru viitor. Nu se ocupă aproape nimeni în mod serios, adaptat la realitate, privind pregătirea lor profesională. Nu se mai așteaptă la nimic”, spune Constantin Prisacariu, sătean din Gorbănești.
Alți săteni sunt de părere că tinerii nu vin la vot pentru că sunt dezamagiți și nu își mai doresc să trăiască în România. „Ce să caute la vot dacă el visează la Germania sau Anglia. Nu are loc de muncă aici. Sau dacă găsește la oraș, este plătit prost, ajunge muritor de foame. Ori rânește la vacă în sărăcie, ori merge salahor dar măcar pe mai mulți bani”, spune un alt sătean.
Persoanele în vârstă mărturisesc că merg la vot fiindcă așa s-au obișnuit, dar mai ales pentru a socializa și pentru a îmbrăca hainele de duminică. „Costumul ăsta îl am de la nunta uneia dintre nepoate. Merg la vot să-l mai port și eu. Mai schimbăm o vorbă pe aici. Acum mai suntem și noi băgați în seamă. Că după aia gata. În politicieni nu mai am nicio încredere. Nici peste o sută de ani nu ne mai câștigă încrederea”, a spus Moș Dumitru, unul dintre săteni.
În comuna Gorbănești se află unul dintre cele mai depopulate sate din Moldova. Cu doar cinci locuitori rămași, satul abandonat se află într-o mică pădurice din mijlocul câmpiei. Comuniștii l-au botezat „Mihai Eminescu”, deoarece marele poet obișnuia să viziteze acest cătun pentru a curta fata unui boier din zonă.
Până acum trei decenii, satul „Mihai Eminescu” era o localitate prosperă, cu școală, poștă și aproape o sută de locuitori. După dezastrul economic din anii ’90, majoritatea locuitorilor au plecat.
Astăzi, au mai rămas doar cinci persoane, dintre care trei sunt vârstnici. Singura facilitate de care beneficiază este curentul electric, iar apa o iau din singura fântână potabilă. Pădurea a invadat fiecare colț al satului. Deși sunt practic abandonați, fără drumuri, apă sau alte facilități, bătrânii din Mihai Eminescu merg la vot. „Merg la vot că așa se face, așa trebuie. Mai ieșim și noi la lume”, spune tanti Adela Aionesei, în vârstă de 83 de ani. Ea povestește că ultima vizită a unui politician în sat a avut loc acum patru ani.