Șacalii produc pagube semnificative în fondurile de vânătoare și au început să pătrundă chiar și în curțile locuitorilor pentru a vâna prada, de obicei animale de mici dimensiuni, precum păsări sau iepuri.
Localnicii comunei Bălești au adus în atenția Primăriei o situație îngrijorătoare – șacalii se apropie tot mai mult de gospodăriile lor în căutarea hranei.
„Am văzut un șacal care ieșea din curtea vecinului și voia să intre în curtea mea. Căuta hrană. Oamenii din comună au sesizat că au văzut șacali în gospodăriile lor. Atacă păsările și animalele mici și capre, oi, iepuri. Atacă, în special, stâne izolate“, a spus viceprimarul comunei Bălești, Alin Cârstea, care este și vânător, membru al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj.
Primăria comunei Bălești a înaintat o adresă Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Vâlcea. „Am făcut solicitare pentru că este proprietarul fondului de vânătoare. Am solicitat diminuarea numărului prin împușcare, dar nu s-a făcut nimic în acest sens“, a mai precizat viceprimarul Cârstea.
El afirmă că șacalul este extrem de viclean și că este greu de vânat în timpul zilei, deoarece se ascunde cu dibăcie. Noaptea reprezintă momentul propice pentru o vânătoare eficientă, dar, din păcate, în acest interval de timp, vânătoarea este interzisă.
„E foarte periculos și viclean. Se împușcă destul de greu. Cel mai eficient este să se vâneze noaptea, însă este de o agilitate ieșită din comun. Trebuie să fim foarte atenți și vânătoarea trebuie organizată sub cele mai drastice condiții. Din păcate, noaptea nu e voie să fie împușcați și cred că aici ministerul ar putea să dea o derogare, dar este singura variantă serioasă de reducere a numărului acestor prădători. Se înmulțesc într-un ritm alert și se pot da derogări“, a adăugat viceprimarul comunei Bălești.
Toate localitățile din zonele submontane se confruntă cu invazii ale șacalilor, susține Alin Cârstea. „Singurul prădător natural al șacalului este lupul, motiv pentru care nu viețuiește în zonele montane. Peste tot este problemă. Eu am fost și la Dunăre la vânătoare și acolo făcuseră ravagii. Toată zona de sub munte până la Dunăre este plină de șacali“, a spus Alin Cârstea.
Șacalul seamănă foarte mult cu lupul în ceea ce privește fizionomia sa, însă are o statură mai mică. Această asemănare creează de multe ori confuzie în ochii multor oameni, scrie Adevarul.
„Are o fizionomie asemănătoare celei a lupului, dar este de o dimensiune mai mică. Au diverse nuanțe de blană și cu urechile ridicate ca vulpea. Ca dimensiune este undeva între lup și vulpe“, a explicat viceprimarul vânător.
Primarul comunei Bălești, Mădălin Ungureanu, a declarat că nu se vor organiza vânători pentru a diminua numărul șacalilor, care s-au înmulțit peste măsură.
„Am făcut adrese peste adrese pentru a atrage atenția asupra acestei probleme, dar degeaba. Ceea ce m-a indignat a fost că atunci existau sute sau mii de mistreți pe raza UAT Bălești nu mai aveai loc de vânători, iar acum când este nevoie de ei s-au rărit precum biluțele într-un bol de sticlă“, mai spune primarul din Bălești.