Șantierul de lângă Poarta Sărutului din Târgu Jiu, motiv de scandal. Localnicii și turiștii protestează

Șantierul de lângă Poarta Sărutului din Târgu Jiu, motiv de scandal. Localnicii și turiștii protestează
Foto: Captură video

Două milioane de euro, din totalul de 40, au fost alocate de statul român pentru modernizarea unei părți din Calea Eroilor de la Târgu Jiu, relatează Pro Tv.

S-a preconizat modernizarea străzii care face legătura între cele două parcuri în care se află singurele opere din lume pe care Brâncuși le-a expus în aer liber.

Șantierul etern din Târgu Jiu

Lucrările de pe șantier au început acum trei ani și ar fi trebuit să se termine acum un an, dar încă durează.

Joi sera, în semn de protest, zeci de localnici au ieșit pe stradă.

„Toate țările își valorifică orice mic monument istoric, pe când noi ne batem joc de ele”, a spus o localnică.

De asemenea, Constantin Păunescu, investitor în turism a menționat că acest loc are o valoare istorică și culturală: „Această lucrare nu este orice stradă din acest oraș sau din această țară. Este Calea Eroilor. E calea sufletelor strămoșilor noștri care circulă între operele lui Brâncuși”

Un turist, aflat în apropiere a spus că a observat lucrările de reconstrucție.

„M-am uitat expres cum se lucrează și de la stradă din spate până aici, sincer”, a menționat acesta.

Întrebat dacă pleacă cu o părere proastă, turistul a spus că nu, pentru că îi place atât orașul, cât și strada, și locul.

Operele de la Târgu Jiu merită să fie în patrimoniul Unesco

România va încerca încă o dată, în acest an, să obțină intrarea operelor de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial UNESCO, ceea ce este imposibil din punctul de vedere al protestatarilor, pentru că lucrările pe șantier nu se mai termină.

„E posibil, într-adevăr, ca după finalizarea lucrărilor pe Calea Eroilor, lucrul acesta să cântărească greu pentru comisia care analizează dacă ansamblul monumental Calea Eroilor merită să fie sau nu în patrimoniul mondial”, spune Andrei Pătrașcu, profesor de istorie.

„Acel proiect tehnic nu s-a mai respectat, și în acest fel cred că trebuia ca Comisia Națională pentru Monumente Istorice din Ministerul Culturii să reavizeze, deoarece comisia nu și-a dat acceptul pentru ceea ce vedem noi aici, e o nouă încălcare a legii”, a menționat Marinela Strâmbulescu, inițiatoarea protestului.

Primăria Târgu Jiu a comunicat că, de la 1 iulie, constructorului i se percep penalități pentru fiecare zi de întârziere. Acum, finalizarea lucrărilor este estimată pentru toamnă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`