Salvamontiști tratați cu dispreț de un turist, în timp ce încercau să îl ajute: „Nu a dorit să ofere informații despre locația în care se află susținând în continuare că doar dorește să fie salvat”
În cursul zilei de luni, 26 decembrie, un bărbat a apelat numărul de urgență 112, la 0ra 16:27, menționând că s-a rătăcit în apropiere de Vf. Omu și are nevoie de ajutor.
Salvamontiștii au început căutările și au încercat să țină telefonic legătura cu bărbatul. De la primul apel, cel din urmă a devenit recalcitrant și nu le-a mai răspuns la telefon.
Victima a fost apelată de mai multe ori, dar nu a vrut să ofere informații cu privire la locația în care se află
„Conform datelor GPS primite de la operatorul 112, persoana respectivă se afla undeva între Vârful Scara și Hornul Mare Mălăiești. Dispecerul din cadrul SPJ Salvamont Brașov a alertat imediat formația Salvamont Bran, iar 9 salvatori montani s-au pregătit pentru a recupera apelantul. Din păcate, în momentul în care a fost apelat de coordonatorul Salvamont Bran, victima a devenit recalcitrantă și a refuzat colaborarea cu echipa de intervenție. Salvatorii montani au încercat de mai multe ori să îl contacteze în mod direct și prin dispeceratul 112, dar apelantul nu răspundea la telefon sau răspundea, acuza salvatorii că sunt plătiți din bani publici după care le închidea telefonul”, comunică reprezentanții Salvamont Brașov, scrie Adevărul.
Salvamontiștii au luat legătura și cu stația meteo de la Vf. Omu cu scopul de a obține cât mai multe informații despre bărbatul rătăcit pe munte. Personalul de la stația meteo le-a comunicat salvatorilor faptul că, în jurul orei 15:00, un bărbat a intrat în clădire și a început să țipe, după care a părăsit stația.
„Deoarece salvatorii montani abordează orice situație cu maximă seriozitate, s-a decis ca formația Salvamont Bran să plece spre locul indicat de coordonatele GPS, iar la Brașov s-a mobilizat încă o echipă de sprijin formată din șase salvatori montani din cadrul SPJ Salvamont Brașov pentru sprijinirea colegilor de la Bran în cazul în care situația o cerea. În timpul acțiunii de căutare, victima a fost apelată de mai multe ori, dar a avut același comportament ostil și nu a dorit să ofere informații despre locația în care se află susținând în continuare că doar dorește să fie salvat”, susțin salvamontiștii din Brașov.
Bărbatul a răspuns la telefon și a comunicat că nu mai are nevoie de ajutor
Salvatorii montani din cadrul Salvamont Bran au văzut, în jurul orei 20:30, pe traseul turistic urme de pași, însă nicio persoană. Bărbatul le-a răspuns salvatorilor la telefon, în jurul orei 21:38, și le-a comunicat că nu mai are nevoie de ajutor.
Conform legii, apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 este pedepsită cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, iar în cazul în care echipajele de intervenție constată că a fost o sesizare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei.