Riscul unei crize a fertilității în următoarea perioadă: „Aceste probleme nu afectează doar cuplurile care încearcă să aibă copii. Ele reprezintă, de asemenea, o problemă uriașă pentru societate”. Ce spun experții

Riscul unei crize a fertilității în următoarea perioadă: „Aceste probleme nu afectează doar cuplurile care încearcă să aibă copii. Ele reprezintă, de asemenea, o problemă uriașă pentru societate”. Ce spun experții
Riscul unei crize a fertilității în următoarea perioadă: „Aceste probleme nu afectează doar cuplurile care încearcă să aibă copii. Ele reprezintă, de asemenea, o problemă uriașă pentru societate”. Ce spun experții. Foto: puxabay.com

Omenirea s-ar putea confrunta cu o criză a fertilității dacă nu se iau rapid măsuri, potrivit cercetătorilor din domeniu care au descoperit o scădere a concentrației de spermatozoizi, care s-a redus la jumătate în ultimii 40 de ani, iar rata declinului se accelerează.

Un studiu publicat recent a analizat datele colectate de la 153 de bărbați, care probabil nu știau că au probleme de fertilitate, și a descoperit o reducere a concentrației de spermă de la aproximativ 101,2 milioane per ml la 49,0 milioane per ml între 1973 și 2018, o scădere de 51,6%. Numărul total de spermatozoizi a scăzut cu 62,3% în aceeași perioadă.

Concentrația spermatozoizilor a scăzut la jumătate în ultimii 40 de ani

Cercetările aceleiași echipe, raportate în 2017, au descoperit o reducere a concentrației spermatozoizilor de peste jumătate în ultimii 40 de ani. Cu toate acestea, la acea vreme, descoperirile s-au axat pe o regiune care cuprinde Europa, America de Nord și Australia. Cel mai recent studiu include date mai recente din 53 de țări. Scăderea concentrației spermatozoizilor au fost observate nu numai în regiunea studiată anterior, ci și în America Centrală și de Sud, Africa și Asia.

Mai mult decât atât, rata declinului pare să fie în creștere: analizând datele culese pe toate continentele din 1972, cercetătorii au descoperit o scădere a concentrației de spermă cu 1,16% pe an. Cu toate acestea, când au analizat datele culese începând cu anul 2000, scăderea a fost de 2,64% pe an.

„Cred că acesta este un alt semnal că ceva este în neregulă și că trebuie să luăm măsuri în privința asta. Deci da, cred că avem de-a face cu o criză, pe care ar fi mai bine să o abordăm acum, înainte ca aceasta să ajungă la un punct de cotitură care ar putea să nu fie reversibil”, a spus profesorul Hagai Levine, autor al cercetării de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, potrivit Digi24.

Fertilitatea este compromisă dacă concentrația spermatozoizilor scade sub 40 milioane per ml

Studiile anterioare au sugerat că fertilitatea este compromisă dacă concentrația spermatozoizilor scade sub aproximativ 40 milioane per ml. „Un astfel de declin reprezintă în mod clar o scădere a capacității populației de a se reproduce”, a spus el.

Deși studiul a luat în considerare factori precum vârsta și cât timp bărbații au stat fără să ejaculeze și a exclus bărbații despre care se știe că suferă de infertilitate, rezultatele sunt limitate, având în vedere faptul că studiul nu a analizat alte aspecte ale calității spermei.

Deși nu este clar ce ar putea fi în spatele acestei scăderi, o ipoteză este că substanțele chimice care perturbă sistemul endocrin sau alți factori de mediu pot juca un rol, acționând asupra fătului din uter. Experții spun că factori precum fumatul, băutura, obezitatea și alimentația necorespunzătoare ar putea juca, de asemenea, un rol și că un stil de viață sănătos poate ajuta la creșterea numărului de spermatozoizi.

„Aceste probleme nu afectează doar cuplurile care încearcă să aibă copii. Ele reprezintă, de asemenea, o problemă uriașă pentru societate în următorii 50 de ani, deoarece din ce în ce mai puțini tineri vor fi în preajmă pentru a lucra și a sprijini numărul tot mai mare de oameni în vârstă,” a declarat Richard Sharpe, expert în sănătatea reproducerii masculine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”