Rezervele mondiale de heliu s-au epuizat. Ce spun medicii?

Rezervele mondiale de heliu s-au epuizat. Ce spun medicii?
Sursă foto: pixabay.com

Rusia asigura o treime din necesarul de heliu la nivel global, însă rezervele nu mai sunt suficiente.

Medicii sunt îngrijorați în legătură cu epuizarea rezervelor de heliu la nivel mondial, din cauza faptului utilizării esențiale a acestora în domeniul medical.

O întrebuințare esențială și, probabil, neașteptată a heliului este în domeniul medical este cea referitoare la RMN-uri.

Medicii sunt îngrijorați că nu vor mai avea heliu pentru RMN-uri

Un RMN funcționează pe baza a 2.000 de litri de heliu lichid super-răcit, ceea ce mențin magneții acestuia la o temperatură mică pentru a putea fi utilizat.

La momentul acesta, rezervele de heliu se epuizează, ceea ce pune spitalele într-o situație foarte dificilă și anume aceea de a face planuri pentru un viitor aproape lipsit de această resursă esențială.

„Heliul a devenit o mare îngrijorare”, declară Mahadevappa Mahesh, profesor de radiologie în cadrul Școlii de Medicină John Hopkins.

Uzina uriașă a rușilor a luat foc

Până în acest an, SUA se baza pe Rusia pentru aprovizionarea cu heliu. A fost construită o uzină nouă în estul Rusiei pentru a aproviziona o treime din necesarul la nivel global de heliu, dar aceasta a fost afectată de un incendiu ce a avut loc în luna Ianuarie.

Cu toate că uzina ar putea să reia operațiunile în orice moment, războiul din Ucraina a oprit în mare comerțul dintre cele două țări.

RMN-urile de care au nevoie pacienții nu au fost încă anulate, iar mașinile continuă să funcționeze, dar prețul heliului a crescut într-un ritm alarmant – până la 30%. Fără un deznodământ fericit la orizont, viitorul RMN-urilor a rămas nesigur.

Problema principală este că nu există nici un alt element suficient de rece care să poate ține locul heliului în funcționalitatea RMN-urilor.

Dacă medicii se află într-o perioadă de pregătire în ceea ce privește lipsa resursei, oamenii de știință care utilizează heliul pentru proiectele de cercetare se află deja într-o situație de criză.

Când furnizorii au început să raționalizeze heliul vara aceasta, fizicienii Amir Yacoby și Philip Kim de la Universitatea Harvard s-au văzut deja nevoiți să anuleze jumătate din proiectele pe care le desfășurau în laboratoarele lor.

„Lipsa ne motivează să găsim modalități de a face aceleași experimente fără heliul lichid”, a declarat cercetătorul Yacoby.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`