Pentru mulți oameni din satul transilvănean Viscri din centrul României, regele Charles al Marii Britanii este cunoscut drept un vecin amabil și angajat.
Reuters amintește că regele Charles, care este rudă îndepărtată cu fostul rege Mihai al României, a cumpărat și a restaurat o cabană săsească din secolul al XVIII-lea în satul de pe deal și a făcut numeroase vizite în situl aflat în patrimoniul mondial UNESCO, cunoscut pentru biserica fortificată medievală și arhitectura sa.
„El a vizitat pentru prima dată Transilvania – unde își revendică strămoșii, inclusiv pe Vlad Țepeș, conducătorul din secolul al XV-lea care l-a inspirat pe contele Dracula din literatura lui Bram Stoker – în 1998, în calitate de Prinț de Wales, și a fost încântat de biodiversitatea și de rezistența sa, în ciuda sărăciei care încă afectează unele părți ale României rurale.
De atunci, el a renovat proprietăți care pot fi închiriate, iar veniturile obținute sprijină fundația sa locală de caritate. Acest lucru a contribuit la plasarea Viscri și a altor părți ale Transilvaniei pe harta mondială a turismului.”
Porțile de lemn ale cabanei sale din Viscri, folosită ca centru de instruire și expoziție de către fundația sa, au fost acoperite cu panglici negre de doliu.
„Este o mare mândrie că prințul susține și luptă pentru ecologie, pentru conservarea arhitecturii autentice a regiunii”, a declarat pentru Reuters – Mihaela Rodier, 62 de ani, o pensionară în vizită.
Afluxul de turiști nu este iubit de toată lumea, unii localnici plângându-se de trafic și gălăgie.
Satele săsești au cunoscut o renaștere în ultimii 15 ani, antreprenorii achiziționând proprietăți abandonate în sud-estul Transilvaniei.
Și, deși renașterea a creat locuri de muncă, a dus, de asemenea, la creșterea prețurilor proprietăților și a costurilor de trai.
Mai mult de 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural, care are nevoie de investiții masive în infrastructură.
În 2018, Charles a comandat „The Transylvania Florilegium”, o colecție de ilustrații botanice ale florilor sălbatice găsite în apropierea proprietăților sale din Viscri și Valea Zălanului din apropiere, o odă adusă peisajului românesc și un avertisment cu privire la pericolele agriculturii intensive și ale schimbărilor climatice.