Duminică, în satul Mirceștii Noi din comuna Vânători, Vrancea, părți dintr-o rachetă antigrindină au ajuns într-o gospodărie. Potrivit Monitorul de Vrancea, un lot de 241 de rachete urmează a fi supus revizuirii din partea producătorului, Electromecanica Ploiești.
Hotărârea privind oprirea de la utilizare a lotului de rachete produse în 2021 și evaluarea acestora de către producător a fost luată, marți, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, la propunerea prefectului Nicușor Halici. Acesta a mers la Centrul de Comandă al Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 2 Vrancea de la Focșani pentru a analiza incidentul de duminică.
Prefectul a menționat că nu este exclusă decizia de a nu mai utiliza rachetele, în cazu în care lotul nu va fi evaluat.
„Prefer pagube materiale decât pierderi de vieți omenești”, a spus Nicușor Halici.
Instituția Prefectului se implică pentru prima dată în analiza cauzelor care au dus la asemenea incidente care pot provoca pierderi de vieți omenești. Și anul trecut au fost raportate astfel de cazuri. Un bărbat din Biliești care s-a pomenit cu restul unei rachete înfipt în cimentul din fața casei.
„Hotărârea a stabilit și punerea în rezervă a acestor dispozitive până la o expertiză a producătorului cu privire la acestea. Pentru că era un lot din 2021 vrem să vedem dacă este un lot cu defecte de fabricare, poate fi un defect care a survenit trecerii timpului sau poate fi, pur și simplu, în zona de marjă de eroare asumată de constructor de 5% din dispozitive care ar putea să nu fie funcționale”, a spus prefectul Nicușor Halici.
Se presupune că racheta este semifuncțională și nu reușește să se dezintegreze complet în atmosferă, fapt pentru care producătorul poartă răspunderea.
„Le solicităm celor din cadrul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor o efectuare în regim de urgență de către cei de la Electromecanica Ploiești a unei expertize care să evidențieze cauzele funcționării defectuoase a rachetei antigrindină Rag 96, precum și identificarea de măsuri menite să diminueze la maxim riscul producerii unor evenimente similare”, a precizat prefectul.