În ultimii 12 ani, prețurile locuințelor din Brașov au urcat cu 56%. Numai în 2021, s-a înregistrat o creștere de 18%, iar analiștii sunt de părere că această tendință ascendență va continua și în viitor.
Unul dintre motivele care au stat la baza evoluției pieței imobiliare este pandemia, care a condus la dezvoltarea litoralului și a zonei montane, turiștii fiind limitați de regulile de circulație internațională, potrivit bzb.ro.
Se pare că Brașovul este mai atractiv decât Mamaia pentru că se obțin randamente pe o perioadă de 8-9 luni, spre deosebire de litoral, unde se obțin pe o perioadă de 3-5 luni.
„Atât marea, cât şi muntele atrag clienţi din ţară, care indiferent de domeniul de activitate sunt în continuare axaţi pe investiţile imobiliare, acestea fiind în prezent şi cele mai accesibile pentru orice român, dar şi cele mai rentabile, dacă e să comparăm cu dobânzile pe care le oferă de exemplu băncile”, a spus Maria Andrei, vicepreşedinte al companiei de consultanţă imobiliară SVN România.
Prețul imobilelor din Brașov au înregistrat anul trecut o creștere de 18%, înregistrându-se și un nivel record de vânzări ale proprietăților. Prețul mediu solicitat la început de an, la nivel național, este de 1.593 de euro pe metru pătrat util.
„Dacă ne raportăm la o achiziţie într-un stadiu incipient al proiectului, la lansare sau sunt cazuri când în care se vând în perioada de pre-autorizare, atunci într-adevăr ne putem uita la Braşov la randamente de peste 15%, iar pe zona de litoral undeva la 10-12%. Dacă achziţia se face spre finalizarea proiectului, atunci randamentele pot să scadă spre un 6-7% pe litoral şi un 8-9% pe zona de munte”, explică Maria Andrei.
Prețurile vor continua trendul ascendent, iar Brașovul va înregistra o creștere de 2 cifre. Acest lucru se va întâmpla și în Mamaia-Olimp.
„Braşov cu siguranţă o să aibă o creştere de două cifre. Credem că o să aibă o creştere spectaculoasă şi raportat la preţ şi la numărul de tranzacţii. În Mamaia-Olimp şi acolo ne vom apropia de creşteri cu două cifre. Interesul există”, a mai adăugat vicepreședintele.