Ponorici, un colț de rai invadat de sălbăticie: „Urșii ne pândesc adesea din pădure”. Ciobanii locului se tem pentru viața lor și a animalelor din stână

Publicat: 01 11. 2022, 10:07
Ponorici, un colț de rai invadat de sălbăticie. Foto: captură video YouTube

Ponorici se arată iubitorilor de călătorie ca un adevărat colț de rai, ascuns în munții Șureanu din Hunedoara. În schimb, ciobanii care trăiesc aici au parte adesea de evenimente dramatice.

În urmă cu mai bine de o sută de ani, o cale ferată forestieră cobora din cătunul Ponorici, ascuns în munții Șureanu, spre satul Pui, centrul uneia dintre cele mai mari comune din județul Hunedoara. Deasupra văii prin care apele Ponoriciului curg,  corfele funicularelor circulau neîntrerupt, aducând guano-fosfat (bălegar de lilieci și sedimente) din peșterea Cioclovina, la gara Pui, de unde îngrășământul era încărcat în vagoane și transportat spre fabricile de măcinare.

Calea ferată a Ponoriciului

Calea ferată din Ponorici și liniile de teleferic au fost desființate imediat după Cel de-al Doilea Război Mondial, lăsând în urma lor terasamentul, folosit astăzi ca potecă de către locatari, și câteva fundații ale vechilor construcții din fier, care aveau rolul de a susține cablurile și funicularele.

Această veche așezare pastorală, foarte animată în trecut de mica industrie care funcționa în jurul ei, s-a afundat din nou în liniște pentru decenii. De-a lungul timpului, multe gospodării și stâne din lunca Ponoriciului au fost părăsite, iar la cele rămase sunt utilizate câteva luni pe an de localnicii din satele aflate mai jos, pe valea Streiului.

„Vara, ducem oile la munte, la Jigoru, Rudele (vârfuri din munții Șureanu, de circa 1.500 de metri) și mai puțin în Retezat – de câțiva ani, iar când se apropie iarna, coborâm cu ele la stânele de aici și din sat. Este o muncă grea pentru cine nu e obișnuit cu păstoritul, dar noi o facem aici de când ne știm. Doar timpul trece mai greu aici”, a declarat unul dintre ciobanii din Fizești, venit cu oile în lunca Ponoriciului

Ponorici, invadat de sălbăticiune

În ultima perioadă,  stânele s-au rărit, iar sălbăticia a pus tot mai mult stăpânire pe așezarea pastorală. Urșii și lupii dau târcoale tot mai des oilor, iar unii reușesc să își înhațe prăzile, în ciuda opoziției înverșunate a ciobanilor și a numeroșilor lor câini.

„Prin toamnă, ne-am trezit cu un urs năpustindu-se în turmă. Ursul a sfâșiat repede o oaie și a luat-o în pădure. Am reușit să îl alungăm cu câinii, cu bâtele eu și cu un alt cioban, dar oaia nu am mai recuperat-o. Urșii ne pândesc adesea din pădure”, a declarat același cioban.

De multe ori, urșii i-au atacat chiar și pe localnici. În urmă cu doi ani, o femeie aflată în apropiere de luna Ponoriciului a fost la un pas de moarte, după o întâlnire neașteptată cu un urs, care a sărit pe ea și a pus-o la pământ.