Poluare pe râul Siret. O spumă albă urât mirositoare s-a depus la mal

Publicat: 19 06. 2023, 19:19
Sursa foto: captura video Youtube/ Iulian Mîrzac

Un consilier al agenției pentru Protecția Mediului din Vrancea reclamă o posibilă poluare pe râul Siret, de la o stație de epurare a apelor uzate din județul Galați.

Conform acestuia, o spumă albă urât mirositoare se formează la mal. El și-a anunțat colegii, printr-o postarea pe rețelele de socializare, și a fost invitat să facă o sesizare scrisă. Mai multe instituții care se ocupă cu protecția mediului au prelevat, luni, probe, informează Știrile Pro Tv.

Bărbatul afirmă că imaginile sunt din dreptul comunei Liești, într-o arie protejată, sit Natura 2000. Apa deversată printr-o conductă în Siret și produce o spumă albă.

Autoritățile de mediu vor sesizare scrisă

Cel care a filmat a transmis că a încercat să sesizeze autoritățile de mediu din Galați, dar i s-a cerut să facă o sesizare scrisă.
„Cu siguranță efectele sunt asupra florei și faune acvatice. La scară redusă. Depinde mult de concentrația de poluanți și de durata de expunere a animalelor la sursa poluantă. Acea locație este rețeaua Natura 2000 a siturilor de interes comunitar. În această zonă măsurile de conservare, de protecție a mediului sunt mult mai drastice”, informează muzeograful Gabriela Grigoraș.
„Probabil că precipitațiile din ultima vreme au forțat sistemele de epurare să evacueze mai rapid. Sistemele de epurare preiau o mare parte și din apa pluvială. S-a ajuns în situația de a se elimina prea devreme o apă bogată în detergenți sau în orice caz bogată în agenți spumogeni”, explică biologul Adrian Bâlbă.

Măsurătorile nu indică poluare

Stația de epurare din Liești a fost făcută cu fonduri europene și aparține societății publice de furnizare a serviciilor de apă și canalizare din Galați. Până acum, măsurătorile nu au arătat că ar fi vorba despre poluare.
„Să nu cumva să avem vreo problemă cu vreun parametru la intrarea în stație și atunci ar trebui să facem verificări pe rețea. Nu am identificat până la momentul ăsta. Luni s-au prelevat noi probe de apă uzată, apă epurată. Nu pare să fie vorba de vreun indicator depășit. E posibil să fie pur și simplu un efect natural în zonă”, a spus purtătorul de cuvânt Apă-Canal Galați Cornelia Arnăutu.

„E un debit foarte mare de apă și se pare că tocmai asta, în prezența unei cantități – dar care nu le-a semnalat a fi într-o cantitate foarte mare – de detergent, s-ar putea să provoace acest fenomen de spumă. După rezultate știm exact ce era în apă și care-i fenomenul”, transmite comisarul șef Garda de Mediu Galați, Sorin Dănăilă.
Lunca Siretului Inferior se află în sud-estul României și are peste 36.000 de hectare. În apa râului au fost identificate 13 specii de pești rari.