Furtunile și vijeliile au făcut ravagii și pe Transalpina, traseu ce a fost închis în cursul zilei de joi, din cauza fenomenelor meteo extreme.
Mai multe chioșcuri și tarabe au fost luate pe sus de vântul puternic, răsturnat și aruncate în mijlocul drumului.
Chioșcurile au fost răsturnat cu tot cu mobilierul pe care îl aveau, inclusiv frigiderele, în zona Rânca – Novaci. Potrivit Alba24, rafalele vântului au ajuns până la peste 90 km/h.
O rulotă a fost doborâtă și aruncată pe șosea, la o distanță de 300 de metri față de locul în care fusese amplasată.
Imaginile au fost surprinse de martorii care au ajuns pe Transalpina și publicate pe Facebook. Pe carosabil a fost împrăștiată și marfa din interiorul tonetelor, iar în imagini se poate vedea cum dozele de suc au fost sparte pe carosabil.
Codul portocaliu de vijelii și instabilitate atmosferică accentuată a fost valabilă în toată țara, iar pagubele nu s-au înregistrat doar pe Transalpina.
Spre exemplu, în cursul zilei de joi, în județul Hunedoara pompierii au intervenit pentru îndepărtarea de pe carosabil a acoperișului unui bloc din Lupeni, ce fusese smuls de furtună.
Fenomenele meteo extreme au provocat pagube serioase într-un cartier din Lupeni, după ce acoperișul unui imobil s-a prăbușit peste mai multe autoturisme.
În Lupeni, vântul a îndepărtat acoperișul cu o suprafață de aproximativ 60 mp. La fața locului, echipajele de pompieri s-au asigurat că nu există persoane rănite și au îndepărtat acoperișul din stradă, informează Hunedoara Liberă.
Totodată, un stâlp de electricitate a fost doborât, în timp ce altul a căzut peste o cabană, în localitatea Uricani.
Estul și sud-estul țări rămân sub nori amenințători pentru încă o zi.
„Această atenționare, respectiv avertizare este valabilă din această dimineață (vineri, n.r.), de la ora 10, până în cursul serii, la ora 19. Codul galben vizează local Moldova, Muntenia și zona de munte, dar intensificări mai puternice ale vântului, din nou cantități importante de apă, de asemenea, grindină sunt de așteptat să cadă în jumătatea de sud a Moldovei, în estul Munteniei, în Dobrogea. Acolo cantitățile de apă vor depăși 30-40 l/mp și pe alocuri 50-60 l/mp”
O altă atenționare va intra în vigoare după ora 19.
„Până mâine dimineață, la ora 10, un alt mesaj va intra în vigoare, de Cod galben, pentru estul Munteniei, sudul Moldovei, dar și un Cod portocaliu care se va menține în județele Tulcea și Constanța. În continuare, aici vor cădea cantități importante de apă, vor mai fi intensificări ale vântului, mai pot fi posibile vijelii și căderi de grindină”
Temperaturile sunt mai plăcute la nivelul țării, între 25 și 30 de grade Celsius, iar meteorologii spun că, de sâmbătă, gradul de instabilitate începe să se mai reducă. Canicula va reveni, totuși, peste România de duminică.