Nu e un secret că stațiunea Mamaia este una dintre cele mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc. Turiștii cu venituri modeste nu pot să-și permită fițele ex-perlei Mării Negre din România. Prețurile au explodat și în 2022.
O porție de ciorbă de burtă a ajuns să coste 32 de lei, iar costul unui platou cu sarmale e greu de imaginat. Un local din Mamaia oferă o porție de sarmale cu 49 de lei. Asociația pentru Protecția Consumatorilor a postat, recent, o poză, în care apare oferta de lux a restaurantului. Internauții au fost șocați și au lăsat zeci de mesaje acide.
„Da’ ce-i, frate, animalu’ viu în ea..????” sau „Fugiți, ăsta nu e turism!” ori „Cumpărați sarmale la preț de fructe de mare”.
Temperaturile tropicale din ultima perioadă au adus pe litoral cel mai mare număr de turiști din acest sezon estival. Chiar și în stațiunea Mamaia, unde până acum bătea vântul, gradul de ocupare este de 100%, asta după ce patronii de hoteluri au ales să renunțe la prețurile exorbitante.
Turiştii care aleg să meargă la mare în acest weekend vor scoate din buzunar pentru o noapte de cazare între 300 și 500 de lei.
„Suntem în vârf de sezon şi staţiunea Mamaia se apropie de 100% grad de ocupare. Ne aşteptăm ca weekend-ul acesta chiar să atingă această valoare. Sunt hoteluri care au lansat astfel de oferte, discount-uri de până la 20% şi se fac 40-50 de rezervări pe hotelurile respective, în fiecare zi”, a declarat Ionuţ Nedea, proprietar agenţie de turism, pentru News Hour With CNN de la Antena 3.
Totodată, nemulțumirile în rândul românilor continuă: „Pentru trei zile cheltuim undeva la 4.000 de lei. Nu prea îşi mai permite românul să vină în România în vacanță, la prețurile care le avem. Foarte scump este. Şi mâncarea, și cazarea. Faţă de anul trecut s-a scumpit cazarea. Pe o noapte de cazare plătim 900 de lei, apartament cu trei camere”, spune un turist.