O profesoară din Ucraina, stabilită la Sibiu, despre valul refugiaților: ” Istoria se repetă. O realitate care marchează inclusiv spațiul românesc”

O profesoară din Ucraina, stabilită la Sibiu, despre valul refugiaților:  Istoria se repetă. O realitate care marchează inclusiv spațiul românesc
Foto: Facebook/Centrul Ucrainean din Sibiu/Sibiu Ukrainian Center.

Dr. Tetiana Toma este un profesor universitar. Ucraineanca a demarat, recent, proiectul „Sibiu pentru Ucraina”, care se concentrează asupra studiilor dintre România și Ucraina.

Cum ucrainenii au ajuns în România

„Studiind relațiile diplomatice menționate în perioada anilor 1917-1923, atunci când ucrainenii doreau să-și construiască propria statalitate, inițiind contacte diplomatice inclusiv cu Regatul României, am observat că acum mai bine de 100 de ani, în directă legătură cu desfășurarea și consecințele revoluției bolșevice, în spațiul românesc pătrundeau primele valuri ale emigrației ucrainene.

Refugiații de peste Nistru, militari, politicieni, diplomați, oameni de cultură, comercianți sau simpli muncitori, au ales România fie ca țară de tranzit, fie ca destinație finală.

Cercetarea istorică a ultimilor ani a abordat subiectul acesta în numeroase lucrări de specialitate, aducând în prim plan activitatea unor reprezentanți de marcă ai refugiaților ucraineni din România. Atunci, ca și acum, autoritățile au înțeles că trebuie să se implice în sprijinirea noilor veniți, astfel încât să nu aibă loc o catastrofă umanitară”, a afirmat Tetiana Toma pentru Turnul Sfatului.

Un an nefast al istoriei contemporane

Ea crede că valul de refugiați apărut în urma războiului din țara vecină este mult mai amplu decât cel de acum un secol.

„Din păcate, astăzi, războiul declanșat în Ucraina de către Federația Rusă sub genericul „operațiune militară specială”, a provocat fenomene cu greu de anticipat înainte de data de 24 februarie 2022. Unul dintre acestea îl constituie apariția unor noi valuri de refugiați, cu mult mai consistente decât cele de acum 100 de ani.

O realitate care marchează inclusiv spațiul românesc. Instituții naționale și locale, organizații nonguvernamentale și oameni simpli, au înțeles necesitatea ajutorării celor care, fără voia lor, au fost nevoiți să își părăsească casele, familiile, prietenii, pentru a se adăposti în fața unui război nedrept.

Se spune că istoria se repetă. Tocmai de aceea, am ales să imortalizăm sentimente, idei, percepții, experiențe trăite de refugiații ucraineni de azi, care au ales Sibiul pentru a se feri de urgiile războiului.

Sperăm ca în viitor toate mărturiile să se regăsească într-un volum de interviuri, care să rămână mărturie vie despre un an nefast al istoriei contemporane”, a mai spus Tetiana, stabilită la Sibiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`