Fosilele unei noi specii de pangolin au fost descoperite în România. Specimenul ar fi trăit în România în urmă cu aproape 3 milioane de ani și a fost descoperit în județul Vâlcea.
Osul de pangolin a fost descoperit într-un sit din Valea Oltețului, fiind și cea mai veche fosilă a unui pangloin descoperit în Europa.
Pangolinul mai trăiește, în zilele noastre, doar în Asia și Africa, însă în urmă cu milioane de ani el ar fi fost prezent și în Europa. Recent, pe Valea Oltețului, o echipă de cercetători condusă de Claire Terhune, profesoară de antropologie în cadrul Universității Arkansasa descoperit fosila uneia dintre cele mai vechi specii de pangolin de pe continent.
Pangolinul „oltenesc”, botezat și Smutsia olteniensis se aseamănă ca trăsături cu celelalte exemplare din specia Smutsia, regăsite în zilele noastre în Africa, scrie Digi24.
În Africa și în Asia, pangolinii sunt cele mai braconate animale. Solzii acestora au fost folosiți de ani de zile pentru leacurile tradiționale chinezești, fiind un adevărat în lux în cultura lor.
În primele săptămâni ale pandemiei din China, s-a spus că la originea COVID-19 s-ar fi aflat și pangolinul, mamifer extrem de vânat în Asia, solzii acestuia fiind folosiți în tratamente medicale.
Pangolinul, animalul despre care unii spun că a jucat un rol în declanșarea focarului de Covid-19, nu va mai fi autorizat pentru utilizare în medicina tradițională chineză, oferind o salvare vitală speciilor rare și pe cale de dispariție.
China a eliminat părțile corpului de pangolin din lista sa oficială de medicamente tradiționale, în 2020, a raportat marți mass-media chineză, la doar câteva zile după ce a oferit animalului cel mai înalt nivel al statutului de specie protejată din cauza numărului exemplarelor în scădere.
Mișcarea a fost lăudată de activiștii pentru drepturile animalelor sălbatice și văzută ca un pas vital spre protejarea speciilor.