Niciun spital din judeţul Vaslui nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Situație asemănătoare și la Spitalul Judeţean Arad

Publicat: 16 11. 2020, 14:06
Foto: Facebook / Spitalul Judedetean de Urgenta Vaslui

Tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț scoate la iveală probleme grave în rândul unităților medicale din România. Spre exemplu, niciun spital din judetul Vaslui nu are autorizatie de securitate la incendiu. În aceea și situație este și Spitalul Judeţean Arad, unde funcţionează, de asemenea, şi secția de Terapie Intensivă.

Niciun spital din județul Vaslui nu are autorizație de securitate la incendiu

Niciun spital din judeţul Vaslui nu are, la această dată, autorizaţie de securitate la incendiu, a informat, luni, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, transmite Agerpres.

„Noi am făcut un control în perioada februarie-martie, în urma căruia au rămas cele două spitale cu lucrări de investiţii majore, e vorba de Spitalul Judeţean Vaslui şi Spitalul Municipal Huşi, care nu au autorizaţie de securitate la incendiu prin modificările pe care le-au avut în baza unei documentaţii care a fost avizată. Ele au avut aviz şi s-au executat lucrări, dar, în schimb, nu s-au respectat condiţiile din aviz şi acele obiective nu au autorizaţie de securitate la incendiu. La Bârlad este vorba despre mai multe corpuri de clădire, unitatea fiind modulară. Dintre acestea, la două corpuri se fac modernizări. Ele au documentaţii avizate, sunt în lucru aceste activităţi şi trebuie să vină spre autorizare”, a declarat, luni, pentru sursa citată, inspectorul-şef Niculae Tătaru.

Reprezentanţii ISU Vaslui efectuează în această perioadă controale la spitalele din judeţ, în urma unei decizii luate la nivel naţional.

Spitalul Judeţean Arad nu are autorizaţie de securitate

O situație la fel de gravă, care poate duce la o tragedie de proporții în orice moment, este și la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad. Unitatea medicală nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru principala clădire, unde funcţionează şi o secţie ATI.

Reprezentanții spitalului spun că derulează în continuare lucrări de modernizare care au fost avizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

„Pentru lucrările derulate în ultimii ani, SCJU a solicitat şi primit de la ISU avize de securitate la incendiu. La recepţia lucrărilor, trebuie să solicite autorizaţia pentru securitate la incendiu, care se emite după verificarea respectării normelor din documentaţiile depuse la avizare. Clădirea principală a SCJU nu deţine autorizaţie de securitate pentru că derulează în continuare lucrări pentru care a cerut avize”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleşca, potrivit Agerpres.

Acestea sunt două exemple. Realitatea este că, în România, numărăm pe degete spitalele publice cu toate autoritzațiile la zi.

Incendiu la spitalul din Piatra Neamț: Bilanțul crește la 11 victime

Bilanțul deceselor cauzate de incendiul de la Piatra Neamț a crescut, ajungând la 11. Pacientul transportat la spitalul din Pașcani a murit luni dimineață, 16 noiembrie.

Două saloane au fost cuprinse de flacări sâmbătă seară, 14 noiembrie 2020. 16 pacienţi se aflau internați în ele, la secția ATI. Iniţial, au fost doar şapte decese, dar ulterior numărul lor a crescut la 10, iar astăzi, luni, s-a confirmat un nou deces. Pacientul care amuritîn această dimineață fusese transportat la spitalul din Pașcani.

Cauza incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț pare a fi un injectomat, conform unor surse judiciare.

În lupta cu flăcările a sărit medicul Cătălin Denciu, cel care a suferit arsuri grave în încercarea de a-și salva pacienții dinincendiul de la Piatra Neamț.

Medicul a lucrat în străinătate un an, în Belgia, țara în care este acum internat pentru tratarea arsurilor suferite, dar s-a întors în țară, pentru a-i ajuta pe români.