Metoda ingenioasă prin care un pădurar din Bihor a decis să prevină furturile de lemne
Ioan Marcel Sabău este un pădurar de la Ocolul Silvic Marghita, care a inventat o metodă ingenioasă și a reușit să scape de hoți. Acesta a blocat mai multe drumuri forestiere cu şanţuri uriaşe, scrie Bihoreanul.
Potrivit sursei citate, silvicultorul are în gestiune 365 hectare din Pădurea Frumoasă, situată în zona comunei Popeşti, care e străbătută des de săteni pentru a scurta distanţa între reşedinţa de comună şi satul Varviz. De câteva săptămâni încoace, însă, rând pe rând, drumurile forestiere au fost blocate.
„A săpat cu excavatorul şanţuri de-a latul drumului. Dacă nu eşti atent, cazi cu maşină cu tot. Putea pune măcar un indicator”, s-a plâns Bihoreanului unul dintre săteni.
Șanțuri de „minim sanitar”
Potrivit regulamentului de pază şi protecţie a pădurilor, astfel de şanţuri, denumite oficial „de minim sanitar”, se fac la limita cu terenurile neîmpădurite pentru că au rolul de a delimita fondul forestier de stat.
Acestea au mărime standard – baza mare de 1,5 metri, baza mică de 0,5 metri, iar înălţimea de 1 metru – fiind săpate de regulă la marginea pădurii, după cum scrie în regulament.
Până recent, pădurarul Ioan Marcel Sabău a respectat regulile, însă degeaba, căci şanţurile erau astupate de hoţi, cu crengi şi pământ, iar furturile au continuat.
„Sunt grupuri de hoţi de lemne din Popeşti, din Varviz. Toamna se întorc din străinătate şi se apucă de furat lemne. Îşi iau maşini de teren, le scot banchetele şi folosesc aceste drumuri pentru că nu sunt camere de supraveghere aici. Vin chiar şi de 2-3 ori pe noapte.
Mi-ar fi uşor să număr cioatele şi să fac raport că s-a furat. Dar eu nu sunt pădurar să număr cioate după hoţi, ci să păzesc pădurea. Peste doi ani ies la pensie, vreau să las pădure aici, nu cioate!”, spune Sabău.
Hoții s-au orientat spre alte păduri
Aşa că, de nevoie spune el, a închiriat un excavator şi a săpat şanţuri, dar nu doar la marginea pădurii, ci şi pe drumurile forestiere. „Pe astea noi nu le vor mai putea acoperi…”, zice Sabău.
Până acum, pădurarul a blocat cu şanţuri 4 drumuri forestiere secundare de pe teritoriul localității Popești. Late de 2 metri şi adânci cam tot de atât, gropile pot „înghiţi” cu uşurinţă o maşină, motiv pentru care pădurarul le recomandă sătenilor să folosească drumul forestier principal, căci altfel riscă să ajungă cu maşina-n gropi.
„Acela e drum lat, frumos. Aceste drumuri (n.r. – forestiere) sunt folosite mai mult de hoţi, dar şi de braconieri, pentru că nu sunt camere de supraveghere. În urmă cu doi ani, un braconier era să mă împuşte şi pe mine”, explică el.
Dacă în ultimele luni, din pădurea gestionată de pădurar s-au furat 31 metri cubi de lemne, în valoare de 21.844 lei, de când cu şanţurile, în pădure nu mai intră maşini şi nici căruţe, căci hoţii s-au reorientat spre alte păduri, relatează Bihoreanul.