“Metoda accidentul” funcționează după regulile Covid-19. Poliţiştii derulează cercetări pentru tentative de înşelare a unor persoane cu diverse sume de bani, prin metoda „Accidentul”, varianta COVID-19.
Mai exact, diverse persoane sunt sunate și li se spune că cineva din familia lor este depistat pozitiv și are nevoie urgentă de bani pentru tratament sau pentru transfer medical.
Astfel de cazuri au avut loc la Cluj. Polițiștii din județ atrag atenția oamenilor să nu pice în capcana escrocilor.
„Metoda de înşelăciune „Accidentul” – varianta COVID-19. În perioada 26-27 august a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Gherla au fost sesizaţi despre desfăşurarea unor situaţii în care persoane din municipiul Gherla au fost contactate telefonic de necunoscuţi care, prin atribuirea unor calităţi false şi relatând diverse pretexte, ar fi încercat să le inducă în eroare, solicitându-le sume de bani. În continuare sunt derulate cercetări sub aspectul tentativei la infracţiunea de înşelăciune, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal”, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de IPJ.
Sumele cerute de acești infractori variază între 5.000 şi 30.000 de lei, în funcție de cine le este victimă.
„În fapt, prin intermediul unor apeluri telefonice, persoanelor li se solicitau diferite sume de bani, în urma depistării pozitive cu virusul Covid-19 şi internării în spital a membrilor de familie. În acest context, sub pretextul costului tratamentului medical, a achiziţionării de aparatură medicală necesară vindecării sau a transportului către unităţile medicale, erau solicitate sume între 5.000 şi 30.000 de lei. În situaţiile menţionate nu s-au creat prejudicii materiale, deoarece persoanele contactate nu au dat curs solicitărilor telefonice”, precizează sursa citată.
Oamenii legii avertizizează încă o dată cetățenii să ofere date personale la telefon, să nu comunice adresa sau contul bancar.
De asemenea, persoanele vârstice sunt sfătuite să-și sune copiii sau rudele pentru a confirma că nu sunt victima unei înscenări.