În trei localităţi din Bihor, restauantele, cluburile și piscinele se vor închide, iar locuitorii vor avea obligaţia de a purta mască atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise. Restaurantele şi barurile din Municipiul Oradea şi alte 17 localităţi vor funcţiona la 30% din capacitate.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a luat hotărârea ca, începând de marți, în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori, activitatea cu publicul a localurilor în interior este permisă fără a depăşi 50%.
Dacă incidenţa este mai mare de 1,5 la mie şi mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, activitatea este permisă fără a depăşi 30% din capacitate, iar în cazul în care incidenţa este mai mare decât 30%, activitatea localurilor în interior este complet interzisă.
Prevederile sunt valabile pentru restaurante, cafenele, inclusiv instituţiile muzeale, bibliotecile, teatrele sau cinematografele.
În ceea ce priveşte localurile amenajate în interiorul unităţilor de cazare, activitatea este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 6-22, în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitate în acelaşi interval orar acolo unde indicele este mai mare decât 1,5 dar mai mic de 3 la mia de locuitori şi doar pentru persoanele cazate în aceste unităţi în localităţile cu peste 3 cazuri la mia de locuitori.
În situaţia în care activitatea acestor operatori economici este închisă în interior, „se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective”.
Şi pentru terase sunt restricţii. Prepararea şi consumarea băuturilor şi alimentelor sunt permise în aer liber, „cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite”.
În schimb, nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci, se suspendă activitatea în sălile de jocuri, în piscinele interioare şi locurile de joacă pentru copii, inclusiv în centrele comerciale.
Zilele trecute s-au desfășurat percheziţii de amploare la vila fostului șef adjunct al Poliţiei Bihor, Eugen Boc, în locuinţa cuscrilor săi, la cea a proaspeţilor însurăţei, dar şi la sala Opera Events din Oradea.
Autorităţile au căutat documente, înregistrări, fotografii sau tot ce ar putea avea legătură cu dosarul penal deschis pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Toate aceastea după nunta cu peste 350 de invitaţi oprită sâmbăta trecută.
Reamintim că mireasa a fost testată pozitiv pentru COVID-19.Tânăra a făcut testulluni, iar în urma rezultatului care a ieşit pozitiv, marţi s-a pornit o anchetă epidemiologică. Starea ei este bună, iar în prezent se află în carantină la domiciliu.
Percheziţiile au fost dispuse în contextul în care organizatorii petrecerii ar fi refuzat să predea lista cu toţi invitaţii. Poliţiştii au fost, astfel, obligati să oprească nunta şi să legitimeze toate persoanele prezente.
Mai grav este că tatăl mirelui, colonelul Eugen Boc, a spus că unii dintre invitaţii, sosiţi tocmai din judeţul Maramureş, ar fi plecat cu un microbuz înainte de sosirea politiştilor. Ca atare, anchetatorii nu au nici până acum numărul real al participanţilor.