Mamaia Nord s-a transformat în „Odessa”. Mii de ucraineni s-au așezat de-a lungul litoralului românesc

Mamaia Nord s-a transformat în Odessa. Mii de ucraineni s-au așezat de-a lungul litoralului românesc
Foto: captura video.

După ce au ajuns primele valuri de refugiați ucraineni pe teritoriul României, mulți dintre aceștia au ales să se stabilească temporar în zona litoralului. Comunitatea ucraineană cazată în Mamaia Nord a devenit treptat semnificativă.

Mii de ucraineni s-au refugiat în județul Constanța

Județul Constanța este pe locul al doilea în ceea ce privește numărul de refugiați ucraineni găzduiți, conform datelor furnizate de IGSU. Deși autoritățile locale nu cunosc numărul exact al refugiaților, sumele decontate de statul român pentru cazarea ucrainenilor sugerează că ar fi peste 20.000 de persoane care au fugit din calea războiului.

Guvernul alocă 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pe zi pentru hrană pentru fiecare persoană refugiată, astfel că proprietarii de apartamente închiriate familiilor de patru persoane pot câștiga lunar aproximativ 1.200 de euro pentru cazare.

Mamaia Nord, zona de lux a litoralului românesc, a devenit un refugiu pentru acești oameni. Înregistrările din ianuarie 2023 arată că aproximativ 10.000 de cetățeni refugiați din Ucraina erau pe raza orașului Năvodari, mare parte dintre ei fiind cazați în apartamente, vile sau spații de cazare situate în zona litorală – Mamaia Nord.

Numărul refugiaților găzduiți este mai mare decât cel raportat de Primăria Năvodari, deoarece aceștia nu au obligația de a raporta cazarea acestora. Primăria a primit peste 2.600 de solicitări din partea proprietarilor care găzduiesc refugiați pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea.

„Potrivit Serviciului Buget-Contabilitate din cadrul Direcției Economice, sumele de plată sunt de 13.332.402 lei pentru cererile decontate pe centralizatorul depus la ISU Dobrogea în luna noiembrie 2022 și 17.997.790 lei pentru cererile decontate pe centralizatorul depus la ISU Dobrogea în luna decembrie 2022”, transmite administrația locală.

Aceste informații trebuie comparate cu cele raportate de ISU Dobrogea, potrivite cărora, în aceeași perioadă, s-au decontat 34.084.000 de lei pentru cazarea refugiaților la nivelul întregului județ. Prin urmare, este clar că majoritatea banilor alocați pentru cazarea refugiaților sunt direcționați către Năvodari.

Marinarii ucraineni și familiile mai înstărite au ales să se stabilească în zona turistică

Mulți dintre refugiații cazați în zona litoralului sunt membri ai familiilor marinarilor ucraineni din orașe precum Odessa, Mariupol sau Herson, iar firmele de recrutare a personalului navigant au decis să închirieze blocuri întregi în Mamaia Nord imediat după izbucnirea războiului pentru a-i aduce acolo în siguranță. Aceștia sunt obișnuiți să trăiască la malul mării, iar proximitatea Portului Constanța, unde s-a mutat acum traficul de mărfuri destinat Ucrainei, este un avantaj.

În plus, familiile mai înstărite au ales să se stabilească în zona turistică, plătind chirii mai mari pentru apartamentele de lux din Mamaia Nord.

În mod tradițional, litoralul românesc rămâne închis pe timpul iernii, însă Mamaia Nord face o excepție anul acesta. Zi de zi, plajele sunt pline de ucraineni care se plimbă, alergă sau se joacă în această zonă, fapt ce reprezintă o afacere profitabilă pentru localnici.

Apartamentele care în mod normal ar fi închise acum sunt închiriate, aducând beneficii considerabile datorită ajutorului financiar oferit de statul român. Magazinele din zonă își păstrează ușile deschise, iar vânzătoarele încearcă să comunice cu clienții ucraineni prin semne sau câteva cuvinte în engleză sau chiar în limba lor maternă.

Un localnic din Năvodari care locuiește în Mamaia Nord a remarcat că zona este plină de viață anul acesta, indiferent de anotimp, și că majoritatea oamenilor sunt respectuoși, fiind persoane care au călătorit mult și care dispun de anumite posibilități financiare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)