Locul din România în care casele costă 10.000. De ce vor oamenii să se mute acolo

Locul din România în care casele costă 10.000. De ce vor oamenii să se mute acolo
Locul din România în care casele costă 10.000. De ce vor oamenii să se mute acolo, susă foto: captură YT

În Gorj, un cătun în care pe vremuri se refugiau soldaţii romani în drumul spre Sarmizegetusa riscă să dispară. Uliţele sunt goale, iar localnicii pot fi număraţi pe degete.

Case de vânzare cu 10.000 de lei

Săcelu este comuna cea mai mică din judeţul Gorj. Are peste 1.000 de locuitori, dar în multe sate, oamenii pot fi număraţi pe degete.

E şi soarta satului Jeriştea, ştiut de oamenii locului drept un refugiu al romanilor, pe vremuri. Micul cătun era casă pentru mai bine de 100 de suflete în urmă cu trei decenii.

Acum, „doar trei case mai sunt locuite acum în satul Jeriştea, răsfirate pe dealuri, la capătul unui drum greu de străbătut.

Să ajungi în satul din vârful dealului e o adevărată aventură. Ai de traversat trei ape. Treci cu maşina prin apă, la propriu, pentru că nu există decât o punte pentru pietoni. Te aşteaptă apoi trei kilometri de mers prin pădure.

Şi pentru cine vrea, se vând case şi terenuri la preţuri modice. Case cu tot cu teren costă cât două, trei salarii: în jur de 10.000 de lei. Un metru pătrat de teren se vinde şi cu un euro.

Pădurile sunt cutreierate şi de căutătorii de trufe. Aici se găseşte din abundenţă trufa albă. „Sunt case nelocuite de ani de zile, dar sunt persoane interesate de a achiziţiona, de a fugi din zona de oraş în zona aceasta liniştită”, povesteşte Gheorghe Dumitrelea, primar Săcelu.

Autorităţile văd şi turismul drept fiind o variantă pentru resuscitarea satului. Pentru că priveliştea îţi taie răsuflarea, sunt deja oameni interesaţi să deschidă pensiuni pe dealuri. Toţi aşteaptă însă ca autorităţile să găsească fonduri şi să investească în drumuri şi alimentare cu apă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`