Legume mai scumpe decât carnea, bucuria fermierilor care şi-au salvat o parte din recoltele afectate de zăpezi
Fie iarnă, fie vară, în serele din Matca, în Galaţi se munceşte fără oprire. Acum, în prag de primăvară, agricultorii pregătesc răsadurile.
Iarna aceasta, cel mai mare bazin legumicol din ţară a fost afectat de căderile masive de zăpadă
În timp ce unii fermieri au reuşit să-şi salveze recolta şi îşi fac deja calculele, alţii şi-au pierdut toată agoniseala.
Fiecare legumicultor din Matca muncește din greu în februarie pentru a fi primii în pieţe cu roşii, castraveţi, ardei graşi sau vinete. Legumele, care încă se află în răsaduri, vor fi plantate în sere. Terenul a fost deja pregătit, iar firele vor ajunge în pământ în câteva zile.
Acum se plantează şi fasolea păstăi, o legumă mai scumpă decât carnea. Anul trecut, un kilogram de păstăi la început de sezon costa în jur de 30 de lei, arată Observator.
În Matca, aproape jumătate dintre sere au fost distruse de zăpadă, iar legumicultorii afectaţi nu au mai putut repara nimic în timp util.
Păstăile vor fi gata de cules la finalul lunii martie, iar în luna mai ne vom putea bucura şi de primele roșii de Matca pe tarabe.