Lacul fără fund din România, locul unde turiștii ajung rar: trasee și obiective turistice

Lacul fără fund din România, locul unde turiștii ajung rar: trasee și obiective turistice
Foto: Captură video

România este bine cunoscută pentru locurile impresionante pe care le are. Undeva, în inima munților Siriu, stă ascuns un lac, despre care există zeci de povești.

Lacul Vulturilor sau „Lacul fără fund” se află altitudinea de 1.420 metri, în Munţii Siriului. Este un lac periglaciar, aflat pe suprafaţa comunei Chiojdu, în judeţul Buzău.

Lacul Vuturilor este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din Munții Siriului, peisajele ce îl înconjoară sunt răpitoare, iar imaginea lacului în sine completează cu grație această frumusețe.

Despre „Lacul fără fund”

Lacul fără Fund este aflat la est de Culmea Mălâia, la altitudine de 1420 m, este de origine glaciară. Are o suprafaţă de 10.000 mp, adâncimea maximă de 3 m şi este alimentat din ploi şi de izvoarele de la baza culmii de grohotiş.

Situaţi în partea de vest a grupei Munţilor Buzăului, Munţii Siriu sunt dominaţi de Culmea Mălâia (1662 m) şi de vârful Bocârnea (1657 m).

Culmea Mălâia are un profil asimetric şi este delimitată în est de un versant abrupt. Acoperită cu grohotişuri unde s-a dezvoltat o vegetaţie deasă de arbuşti, preodominând ienupărul, culmea Mălâia are două microdepresiuni. În prima microdepresiune se află Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund, iar în cea de-a doua microdepresiune este Lacul Sec. Lacul fară fund este printre puținele locuri din Romania în care, cu puțin noroc, puteți vedea capre negre.

Cum ajungi la Lacul Vulturilor? Sunt mai multe trasee

Lacul Vulturilor, se află în Munții Buzăului, județul Buzău. De la Lacul de acumulare Siriu trebuie să mergi în direcția Brașov, lași în spate Barajul Siriu, iar la intrare în localitatea Crasna faci stânga.

Vei trece peste un pod și vei continua pe un drum forestier înca circa 5 km, poate părea cam dificil pe alocuri, dar cu grijă îl poți străbate fără probleme cu un autoturism normal. La al doilea pod va trebui să parchezi și să pornești pe traseu triunghi albastru.

Traseul 1: Siriu – Satul Bontu Mare – Cătun Gura Milei – Valea Milea – Lacul Vulturilor Marcaj: triunghi roșu Durata: 5-6 ore

Traseul 2: Spre Poarta Vânturilor: Cabana Lacul Vulturilor – Lacul Sec – Șaua „Poarta Vânturilor”. Marcaj: punct roșu Durata: ½ oră

Traseul 3: Cascada La Șipot – Chiojdu-Lacul Vulturilor[1]. Are o lungime de circa 20 km si urmează DJ 103 P, DC 209, continuînd apoi pe „drumul nemților” până la Lacul Vulturilor

 Traseul 4: La Lacul Vulturilor se poate ajunge prin Valea Neagra pe un traseu de 3,5-4 ore. Marcaj: Banda rosie. Traseul începe la Gura Siriului (520 m), – Dosul Muntelui , Poarta Vânturilor (1.490 m) apoi continuînd pe traseul 2 (punct rosu)

Traseul 5: Din localitatea Crasna (570 m). Valea Urlătoarea, Poarta Vânturilor. Marcaj: triunghi albastru Durata: 3-3,5 ore

Traseu: Crasna – Urlătoarea – Poarta Vânturilor – Lacul Vulturilor

Urcarea începe de la 570 m și continuă până la 1420 m. Prima parte a treseului este foarte ușoară, drum forestier, pantă lină, umbră, numai bun să îți faci încălzirea.

Nu te bucura prea mult căci în următoarele 90 de min vei arde ceva calorii, terenul devine destul de înclinat și efortul depus va fi pe măsură, din acest motiv eu nu aș recomanda acest traseu cardiacilor.

În momentul în care vei ajunge aproape de o stână și vei ieși din pădure traseul devine din nou lejer, iar peisajul o să te lase fără cuvinte, este suberb!! De aici mai ai circa 45-60 min până la lac, depinde cât de mult te oprești să faci poze.

Cum alegi echipamentul potrivit pentru acest tip de traseu?

Conform informației de pe Instatravel, echipamentul montan de bază este necesar, în special încălțămintea potrivită. Mersul pe pietre umede, fără bocanci sau ghete de munte, este periculos.

Mai ai nevoie și de: un spray de urs, ochelari de soare, bețele trekking, fluier, sprayul de urs, folie de supraviețuire, frontală și un kit de prim ajutor.

Obiective turistice de vizitat în zonă

Sunt numeroase locuri aici care atrag privirile turiștilor. Pot fi văzute capre negre, iar zona montană oferă un set de peisaje liniștitoare.

Barajul şi lacul de acumulare Siriu

Lacul Siriu se află pe DN 10, cam la jumătatea drumului dintre Buzău şi Braşov şi este un lac artificial de vreo zece kilometri lungime situat pe cursul superior al râului Buzău. Este un baraj construit în aproape două decenii, între anii 1975 – 1994, doar din pământ, piatră steril şi argilă, după o reţetă inovatoare la acel moment, fără beton în compoziţie. Are 122 m înălţime şi o deschidere de aproape 600 m. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu.

Lacul Sec

Lacul Sec este situat la nord de Lacul Vulturilor, la 1450 m, este mai degrabă o mlaştină care, per total, ocupă o suprafaţă de aproape 12.400 mp ce prezintă mici ochiuri de apă, adânci de 10-12 cm, alimentate din ploi şi din izvoarele de la poalele Mălâiei.

Colții Balei

Colţii Balei – zonă din masivul Siriu cu aspect alpin, populată cu capre negre aduse din Munţii Retezat.

Cacsaca Cașoca

Cascada Caşoca (Pruncea) – cascadă ce se află în apropiere de Barajul Siriu, pe drumul forestier Caşoca (masivul Podu Calului), la 6 km din DN10. Cascada are o cădere de 17 m. În stânga se spune că este ascunzătoarea haiducului Gheorghelaş, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu, “stăpân” al acestor locuri între 1821-1827.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre stresul ca sursă a bolilor. Medic: „Există și anumite tipuri de cancer asociate stresului cronic, pentru că organismul nu mai are timp să se refacă” (VIDEO)
23:34 - Pippidi: Foarte probabil coaliția va trebui să se alinieze în spatele cuiva care știe ce vrea – Nicușor Dan. S-ar putea să avem niște alegeri cu un candidat antisistem, neeuropean și un candidat antisistem, proeuropean (VIDEO)
22:53 - Nicușor Dan, reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale: „Nerezonabil”
22:26 - Austria: Cancelarul Karl Nehammer a anunțat că demisionează (VIDEO)
21:58 - Guvernul a tăiat compensațiile studenților pe tren, dar a dublat indemnizațiile membrilor din Consiliul de Administrație al CFR SA
21:39 - Daniel Funeriu: „Suspendarea candidaturii lui Crin Antonescu şi motivele invocate arată că partidele care i-au pus chipiu şi fluierişcă de candidat au ales prost. Alo, Criiiin! Trezește-te!”
21:02 - Șoșoacă: România e acum în faliment. PSD și PNL au promis că nu cresc taxele și fix asta au făcut. Ciolacu și Simonis râd și poporul suferă / CCR a dat liber la dictatura Iohannis (VIDEO)
20:31 - Crin Antonescu: Consider acordul privind candidatura mea la prezidențiale suspendat. Dacă dânșii vor să fiu din nou candidat, să mă caute
20:05 - Adriana Bahmuțeanu: De aproape două luni, am vorbit cu copiii mei de trei ori câte 15-20 de minute. Frații vitregi le-au spus lucruri înfricoșătoare despre mine. Judecătorul i-a lăsat să stea acolo (VIDEO)
19:31 - Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Copila a rămas fără splină