A secat complet Lacul Amara din județul Buzău, situat la 22 kilometri de Râmnicu Sărat. Acum puțin timp în urmă, împrejurimile lacului păreau un paradis. Suprafața de aproximativ 8 kilometri pătrați era plină cu păsări sălbatice și vegetație similară celei din Delta Dunării. Acum teritoriul seamănă a pustiu.
Profesorul de geografie, Macovei Ureche, locuiește în preajma acestui lac, care a devenit acum câteva zile asemenei unui peisaj desprin din deșert, notează Digi24. Localnicii au mărturisit că n-a mai rămas nimic din balta frumoasă cu apă bună și pește
„Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt”
Profesorul explică fenomenul în contextul încălzirii globale, dar menționează că există și cauze specifice cum ar fi deplasarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău.
„Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici”
Un alt factor ce a contribuit la secarea lacului este efectuarea lucrărilor hidrotehnice.
„S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, viroaga, afluentul Buzoel care aducea apa din ploi și topirea zăpezilor de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafata de zeci de kilometri pătrați”
Macovei Ureche este de părerea că peisajul poate fi întors.
„Buzăul trebuie adus pe cursul vechi, inițial, undeva aici, la 500 m de lac. Și problema se rezolvă. Temporar, pentru că dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, împăduriri, oprirea gazelor cu efect de seră, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea”, a spus profesorul.