La Galaţi se iau deja măsuri serioase împotriva dezastrului: Furtuna Ashley şi viitura de pe Dunăre lovesc România simultan
La Galaţi, anunţul că Dunărea va atinge un debit aproape triplu decât în mod normal în această perioadă a alertat autorităţile. Situaţia s-ar putea înrăutăţi dramatic – ciclonul Ashley va lovi ţara noastră când debitul fluviului se va tripla. Furtuna va aduce ploi torenţiale de până la 100 de litri pe metru pătrat în 48 de ore.
Viitura de pe Dunăre vine mai târziu decât au estimat hidrologii, dar e mai puternică
Autorităţile locale au fost întrunite într-o şedinţă de urgenţă, pentru a stabili măsurile preventive în ceea ce priveşte apărarea la inundaţii. Astfel că o parte dintre aceste măsuri au fost şi puse în practică.
Primăria, prin societatea de Apă-Canal, a pregătit câteva mii de saci care sunt umpluţi cu nisip. Sacii vor fi puşi în punctele critice dacă va fi nevoie. Reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos monitorizează Dunărea, debitele şi cotele ei, pe tot parcursul, din România, şi se fac raportări zilnice în cazul în care va fi nevoie de măsuri suplimentare, anunță Observator.
Au fost înştiinţaţi şi toţi operatorii economici care au baruri sau restaurante pe faleză, să-şi pregătească măsurile proprii de prevenire şi, în acelaşi timp, să asigure personal în permanenţă care să fie capabil şi să poată da alarma în cazul în care este nevoie.
Astăzi, Dunărea avea la Galaţi o cotă de 215 cm, în creştere cu 18 cm faţă de ziua de ieri, iar în urmîtoarele zile este aşteptată o creştere până la 300 de cm.
Viitura de pe Dunăre vine mai târziu decât au estimat hidrologii, dar se anunţă mai puternică. În acelaşi timp, va lovi şi ciclonul Ashley, care aduce ploi torenţiale, de cod roşu. Meterologii avertizează autorităţile – măsurile de protecţie civilă trebuie refăcute, pentru că nu fac faţă acestor fenomene extreme.
Hidrologii spun că pericolul cel mai mare se anunţă pe râurile Jiu, Olt, Argeş şi afluenţii lor şi se pregătesc să dea avertizări de inundaţii cod roşu. Până atunci, cursul Dunării este întârit şi monitorizat permanent.