Sezonul estival se apropie de sfârșit. Au mai rămas câteva săptămâni și vom spune „adio” concediilor de vară. Tot mai mulți turiști se îndreaptă spre stațiunea Jurilovca, o locație excelentă care oferă peisaje ce îți taie respirația.
„Operatorii din turism și-au dat seama că ceea ce am avut în 2020 și 2021 ca flux de turiști, nu putem să mai avem în următorii ani, pe fondul pandemiei. Au fost granițele închise, nu se putea circula și în aceste condiții clar a fost un aflux și oamenii alegeau Delta Dunării pentru că era o zonă mai retrasă și se putea păstra distanțarea socială.
Tot județul Tulcea are destule de oferit. Vorbim de Deltă, dar nu în ultimul rând de mănăstirile pe care le avem în zona județului nostru, de cetățile pe care le avem și pot fi vizitate. Eu cred că avem mult mai multe avantaje decât orice regiune din țară”, a afirmat Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, citat de stiridiaspora.
Jurilovca are atât munte, cât și mare. Este o zonă spectaculoasă pentru un pachet turistic complet: „Se poate face circuit, se poate face un pachet turistic destul de amplu cu diverse activități. La Jurilovca și în alte localități de lângă au început să prindă curaj și micii investitori.
Și-au cumpărat caiace, mai caută alternative de închiriat biciclete. Ușor, ușor vom ajunge la un standard pe care îl așteaptă unii din cei care vizitează Delta”, a mai precizat Eugen Ion.
„Am identificat această problemă în urmă cu 5-6 ani de zile. În urmă cu 2 ani și jumătate am început să scriem un proiect pentru a construi un alt port, iar astăzi suntem în construcție cu cel de-al doilea port. Sperăm ca până în decembrie să-l și finalizăm ca de la anul, pentru noul sezon, să fim operaționali și pe cel de-al doilea port.
Pe mine mă bucură când văd parcarea din port plină, asta înseamnă că avem turiști în zonă. Ăsta e primul semn. Ajungem în port vedem că și ambarcațiunile își fac treaba, sunt pe poziție, iar asta nu poate să fie decât de bine pentru zona noastră”, a mai spus primarul din Jurilovca, stiridiaspora.
Comuna Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în pragul secolului al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826. Deși la începuturile sale era un mic cătun, așezarea s-a dezvoltat devenind la sfârșitul secolului al XIX-lea un centru important al pescuitului în zona Deltei, în prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare și prelucrare a peștelui, precum și un punct de atracție turistică.
De la Jurilovca se poate ajunge cu vaporașul la Gura Portiței, un sat de vacanță situat pe fâșia îngustă de pământ dintre lacul Golovița și Marea Neagră. Zona reprezintă o parte a rezervației biosferei Delta Dunării.