Îți taie respirația: Cele mai frumoase chei din România (video)

Publicat: 09 08. 2022, 11:45
Foto: Pixabay.

Sezonul estival se apropie de final. Turiștii sunt pe ultima sută de metri. Mulți dintre ei au dat litoralul românesc pe zona montană a țării. România fascinează cu priveliști de o frumusețe rară și ne oferă mai multe variante de odihnă, la munte sau la mare. Cheile Bicazului, Cheile Turzii și Cheile Tâmnei fiind unele dintre cele mai des vizitate destinații.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului sunt chei situate în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul României în județele Neamț și Harghita, dezvoltate în calcare jurasice. Se află în partea centrală a culmii estice Tulgheș-Valea Rece a Masivului Hășmaș. Axul principal al acestora este reprezentat de către râul Bicaz.

Monument al naturii, sunt incluse ariilor protejate de interes național, Cheile Bicazului din județul Neamț și Cheile Bicazului și Lacul Roșu din județul Harghita, fiind situate în aria de protecție integrală a Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș.

Cheile Tâmnei

Cheile Tâmnei se află în Munții Mehedinți și oferă o priveliște spectaculoasă. Turiștii sunt fascinați de frumusețea zonei, iar traseul se face pe jos și nu durează mai mult de o oră cu tot cu opriri pentru a admira priveliștea.

Cheile Turzii

Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Conține peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă, fluturașul de stâncă.

Cele 4 punți din Cheile Turzii peste Valea Hășdate, numerotate în sensul curgerii apelor văii, sunt următoarele:

  • Puntea 1 („Podul Peșterilor”)
  • Puntea 2 („Mijlocul Cheii”)
  • Puntea 3 („Vizuina spălată”)
  • Puntea 4 („Portița Cheilor”)