Inundaţii în mai multe localităţi din judeţul Alba: Municipiul Alba Iulia, cel mai afectat
Precipitațiile abundente căzute duminică în județul Alba au generat acumulări foarte mari de apă într-un timp scurt, iar zeci de case, pivniţe, curţi și o biserică au fost inundate.
Municipiul Alba Iulia, cel mai afectat din județ de inundații
Municipiul Alba Iulia este cel mai afectat de inundațiile din întreg județul. Mai precis, pompierii militari au acţionat pentru scoaterea apei din 18 case, 20 de pivniţe, 39 de curţi, 4 garaje, 2 subsoluri de bloc, un depozit şi o biserică, potrivit unei informări ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, transmisă de Agerpres.
În urma ploilor, au fost afectaţi şi 7 operatori economici, iar inundaţiile au acoperit şi 6 străzi.
Conform autorităţilor locale, s-au înregistrat 47 de litri pe metru pătrat în două ore.
De asemenea, forţele ISU au acționat şi pentru evacuarea apei din 2 case şi 7 curţi din municipiul Sebeş, precum şi în Vinţu de Jos, Teleac, Întregalde, Cunţa şi Benic.
Mai mult, autostrada A1 a fost inundată pe o porţiune de 8 metri liniari la kilometrul 294.
Rupere de nori în Capitală: Inundații la metrou, ploaie într-un mall
Și în Capitală ploile au făcut probleme. Mai exact, codul galben emis de meteorologi s-a resimțit din plin la metroul bucureștean, unde apa s-a scurs prin tavan în interiorul stației Eroilor și a format adevărate bălți pe peroane.
Nu doar la metrou a plouat, ci și într-un mall din București. În acest caz, ploaia a pătruns prin niște guri din tavan.
ANM: Cod galben de ploi torențiale
Reamintim că, meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care a intrat în vigoare duminică la ora 21 și este valabil până luni la ora 10.
Mai precis, în Transilvania, Maramureș, Muntenia, vestul Moldovei și nordul Olteniei vor cădea averse care pot căpăta și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor înregistra cantități de apă de peste 20 – 25 litri pe metrul pătrat și izolat 30 – 40 litri pe metrul pătrat. Sunt așteptate și descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Un alt cod galben acoperă ziua de luni, adică în intervalul 10:00 – 21:00 și anunță perioade averse cu caracter torențial, care în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor înregistra cantități de apă de peste 20 – 25 litri pe metrul pătrat și izolat 30 – 50 litri pe metrul pătrat, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua și aspect de vijelie și, izolat, grindină.
Acestă avertizare este valabilă în Dobrogea, Moldova, Transilvania și local în Muntenia și Maramureș.
Cum va fi vremea în săptămâna 20 – 27 iulie
În săptămâna 20 – 27 iulie 2020, temperaturile vor fi mai coborâte decât cele specifice acestui interval în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile vestice şi nord-vestice. Excepţie va face sud-estul țării, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Ploile vor fi abundente în sudul, centrul şi nordul țării, dar şi uşor deficitar în nord-est. În restul teritoriului, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.