Incendiul de la groapa de gunoi din Galați s-a declanșat de opt zile, iar nici până în prezent nu au fost stinse toate focarele. Pompierii au descoperit că focul nu s-a autoaprins.
Acum opt zile s-a declanșat incendiul de la groapa de gunoi, care nici până astăzi nu a fost stins. În primele trei zile, incendiul s-a manifestat violent, iar norii uriași de fum care au ajuns în oraș au făcut aerul aproape irespirabil.
Autoritățile de mediu au înregistrat creșteri ale indicilor de poluare, însă acestea nu au atins cote periculoase pentru sănătatea publică. În prezent, muncitorii firmei de salubritate se confruntă încă cu focare active, care sunt stinse pe măsură ce apar.
La început, pompierii au presupus că incendiul a fost declanșat de efectul de lupă într-o zi caniculară, care a dus la o auto-aprindere, dar investigațiile ulterioare au dezvăluit o altă cauză, potrivit Știrile ProTv.
Pompierii au concluzionat că incendiul nu s-a auto-aprins și, cel mai probabil, a fost cauzat de neglijența unui angajat al companiei locale de salubritate.
„Cauză probabilă de incendiu a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise. Mai exact focul a fost lăsat nesupravegheat în spațiile deschise. Cel mai probabil unul dintre angajați a lăsta un foc nesupravegheat în spațiu deschis, care s-a extins”, a explicat Dan Ionașcu.
„Au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă. Iar cercetările sunt continuate în rem, sub supravegherea unui procuror din cadrul parchetului de pe lângă judecătoria Galaţi”, a transmis agent şef principal Ciprian Stoica, IPJ Galaţi.
„Așteptăm și organele abilitate să facă cercetări. S-a deschis un dosar penal// Deocamdată încă facem anchetă. Sunt luate probele de la camerele video și sunt analizate”, a informat Bogdan Topală, șef secție societate de salubritate.
Până în prezent, conducerea societății locale de salubritate nu a confirmat implicarea vreunui angajat în declanșarea intenționată sau accidentală a incendiului.
Conform regulamentului de ordine interioară, astfel de incidente pot fi sancționate cu măsuri disciplinare, inclusiv rezilierea contractului de muncă. La momentul izbucnirii incendiului, groapa de gunoi era în apropierea capacității maxime, urmând să fie închisă la sfârșitul anului 2024.