Un sistem experimental de inteligență artificială va contribui la siguranța pietonilor, la o trecere nesemnalizată în comuna periurbană Dumbrăvița, de lângă Timișoara.
Se pare că în momentul în care camerele video detectează pietonii, sistemul acționează semnale luminoase pentru a avertiza șoferii de prezența acestora, potrivit adevarul.ro.
Sistemul pilot a fost deja montat la una dintre cele mai utilizate treceri de pietoni din comună, fiind acum în teste.
Acesta este amplasat în zona școlii Dumbrăvița, la o trecere de pietoni nesemaforizată și folosește două camere video, una pe fiecare parte a șoselei, pentru a detecta prezența pietonilor în zona de trecere.
„Dacă un pieton așteaptă la trecere – semnalele luminoase se vor aprinde în galben, pe partea lui, pentru a atrage atenția șoferului asupra pietonului. Noi am lucrat și la algoritmi de predicție pentru a determina pe viitor și activitatea de pe trotuar, să putem determina cine se pregătește să ajungă pe trecerea de pietoni. Folosim direcția de deplasare, viteza, poziția corpului. Acest algoritm este încă în lucru și va ajuta la avertizarea șoferului, oferindu-i acestuia un timp suplimentar de frânare”, a declarat Robert Olariu, director executive al start-up-ului Blume Technologies.
Acest sistem a fost creat de o echipă de tineri specialiști din Timișoara, iar pentru a-l pune în practică, au primit sprijin financiar prin programul „Era Zero. Zero Accidente. Zero Emisii”, dezvoltat de Fundația Comunitară Timișoara, cu sprijinul ZF Group.
„Prin acest tip de program, Fundația Comunitară Timișoara sprijină inovația și soluțiile noi pentru a crește siguranța participanților la trafic. Ne dorim ca, după perioada sa de testare, sistemul să își dovedească eficiența, să poată fi dezvoltat și implementat la cât mai multe treceri de pietoni nesemaforizate, astfel încât să fie redus numărul de accidente”, a susținut Daniela Chesaru, director executiv al Fundației Comunitare Timișoara.
„E o bucurie să vedem că acest sistem este acum pus în practică. Am discutat despre el cu echipa de proiect de la faza de idee, și am încercat să venim cu expertiza noastră, din punctul de vedere al Poliției și al comportamentului participanților la trafic. Credem că acest tip de sistem inovativ poate juca un rol important în reducerea accidentelor și astfel, reducerea numărului de victime și de daune materiale”, a transmis inspector principal Ionuț Lazăr, de la Poliția Rutieră Timiș.