Joi, echipele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au fost solicitate să intervină în mai multe zone din judeţ pentru a îndepărta copacii doborâţi de vânt în urma unei furtuni care a durat aproximativ o oră. În oraşul Gherla, rafalele de vânt puternic au smuls un acoperiş, iar o situaţie similară s-a înregistrat în localitatea Livada. De asemenea, în judeţul Bistriţa-Năsăud, rafalele au doborât copaci și stâlpi care susţin reţeaua de alimentare cu energie electrică, precum și grinzile noului pod de pe Someș, de la Beclean. Vântul puternic a provocat pagube și în zona Moldovei, în judeţele Harghita, Suceava și Neamţ, unde viteza vântului a atins forța unei tornade, cu rafale ce depăşeau 100-120 de kilometri pe oră.
În județul Cluj, una dintre zonele afectate de furtună este la ieșirea din Huedin, de-a lungul drumului național 1. Acolo, vântul puternic a rupt un copac, care a căzut pe carosabil. De asemenea, drumul județean 107 este blocat între Someșu Cald și Mărișel, întrucât mai mulți arbori s-au prăbușit pe carosabil. Echipa de intervenție de la Punctul de Lucru Florești s-a deplasat la fața locului pentru a remedia situația.
În paralel, pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca se află în localitatea Măcicașu, comuna Chinteni, pentru a degaja un copac căzut pe carosabil. Totodată, Detașamentul 2 Cluj-Napoca intervine pe DJ107R, între Făget și Ciurila, pentru a degaja un arbore căzut pe carosabil.
De asemenea, rafalele de vânt puternice au smuls două acoperișuri. În comuna Livada, un acoperiș a fost luat de vânt și a căzut pe o șosea, iar în Gherla, pe strada Alexandru Vlahuță, un alt acoperiș a fost, de asemenea, smuls de vânt.
În județul Bistrița-Năsăud, rafalele de vânt puternic au provocat pagube semnificative. Zeci de copaci și stâlpi de susținere a energiei electrice au fost doborâți. Pe strada Împăratul Traian din municipiu, rafalele au smuls un acoperiș care a căzut peste o stație de autobuz. De asemenea, pe strada Constantin Roman Vivu, un copac s-a prăbușit, blocând intrarea într-un magazin, scrie Observator.
Pompierii bistrițeni au intervenit de urgență și pe lacul Colibița pentru a salva mai multe persoane care se răsturnaseră cu o barcă și pentru a recupera două persoane care se aflau pe o hidrobicicletă.
În județul Neamț, vântul puternic a provocat căderea mai multor copaci pe drumurile din comunele Borca și Fărcașa. De asemenea, în municipiul Piatra Neamț, bucăți de tablă smulse dintr-un acoperiș au căzut peste mai multe autoturisme, creând pagube semnificative.
Situația nu este mai bună în județul Suceava, unde pompierii sunt mobilizați pentru a interveni în cazul copacilor doborâți de vânt în localități precum Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Dorna Cândrenilor, Dorna Arini, Dornișoara, Coșna, Rădăuți, Iaslovăț, Clit, Iacobeni, Volovăț, Bunești, Pătrăuți și municipiul Suceava.
Și în județele Harghita și Mureș, vremea nefavorabilă a dus la căderea copacilor pe drumurile principale. Pe DN 15, în apropierea localităților Borsec și Lunca Bradului, și pe DN 12, la intrarea în Lacul Roșu, copacii căzuți au creat obstacole și pericol pentru trafic. Autoritățile sunt implicate în îndepărtarea acestor obstacole pentru a asigura siguranța în trafic.